Så här kommer entrén till biblioteket se ut när renoveringen är klar. Illustration: How Arkitekter

Slut på trasig hiss i Jakobsbergs bibliotek – stor renovering på gång

En ny hiss, synligare entré och större ytor. Det är planen när Jakobsbergs bibliotek renoveras i sommar.

  • Publicerad 16:02, 5 jun 2017

Biblioteket inne i Jakobsbergs centrum ska få sig ett ansiktslyft. Till sommaren påbörjas renoveringen av lokalerna, som bland annat består av en ny – fungerande – hiss.

– Det är ganska länge sedan sist, möjligtvis tio år sedan en ordentlig renovering gjordes, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur- demokrati- och fritidsnämnden.

På listan vad som ska göras är byte av lampor, golv och en ommöblering.

Istället för smala gångar och vrår med bokhyllor vill man istället ha öppna ytor och flyttbara hyllor.

– Biblioteken har fått en helt annan roll, färre lånar böcker men fler besöker dem. Därför anpassar vi det med studieplatser, hyllor som är lätta att flytta på för att få till större lokaler och möjligheter att avskärma för att kunna ha två olika möten samtidigt, säger Mika Metso.

Förutom den nya entrén, som ska göra bibblan mer synlig för förbipasserande, så är en av de största förändringarna också en ny hiss.

– Besökare säger ofta att den måste bli bättre. Hissen idag är varken anpassad för stora rullatorer och barnvagnar. Den slutar ibland fungera och måste bytas ut. Vi vill att hissen ska gå ända upp, och inte halvvägs, säger Mika Metso.

Till sommaren ska renoveringen påbörjas, och förhoppningen är att det mesta blir klart till hösten.

– Planen är att kunna göra stora delar under sommaren, när det ändå inte är så många som besöker biblioteken. På det sättet förstör vi inte verksamheten, säger Mika Metso.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Efter mordet i Barkarbystaden – polisen söker uppgifter om bil

Nyheter "Föraren ska ha varit omaskerad" Den femte juni sköts en person till döds i Barkarbystaden. Nu går polisen ut med bilder på den bil som ska ha använts i samband med mordet.måndag 25/6 14:26

Succé för VM-visningarna i Riddarparken

Nyheter 1000 fler än väntat på Sveriges matcher Det har kommit så mycket folk på visningarna av Sveriges matcher att Järfälla kommun behåller VM-visningarna i Riddarparken i Jakobsberg, i stället för att flytta vidare till Kallhäll. "För att alla...måndag 25/6 12:16