Fridhemsgatan fylldes med folk under helgens gatufest. Foto: Niklas Nyman

Slutfestat på Fridhemsgatan – gatufesten lämnar efter klagomål

Gatufesten Neighborhood Crush lämnar Fridhemsgatan. ”Av omtanke för äldreboendet”, säger arrangörerna som nu letar ny plats för höstens fest. Hetaste spåret? Kronis.

  • Publicerad 11:32, 6 jul 2017

Efter tre Neighborhood Crush som lockats tiotusentals människor till Fridhemsgatan ser nu tvådagars-festen i juni ut att bli den sista. I alla fall på den gatan. Enligt Anton Surtell på arrangörerna Sixten & Frans beror det främst på att gatufesten stör de äldre som bor på Alströmerhemmet och Fridhemmets servicehus.

Publikrekord för Kungsholmens gatufest: "Helt magiskt"

– Vi kände redan inför förra festen att det är nog sista gången här. Vi har hela tiden haft en dialog med äldreboendet och de har haft sina klagomål. Det här är av omtanke mot de som bor där, de har ingen möjlighet att flytta på sig som många andra som bor runt omkring kanske har, säger han.

Att minska ner på gatufesten och till exempel hålla öppet kortare tider för att vara kvar på Fridhemsgatan är inte aktuellt enligt Anton Surtell.

Nu letar de istället febrilt efter en ny plats. För redan i september är planen att hålla ytterligare en gatufest, vilket är nytt för i år.

De kollar både på alternativa gator i området, och tar gärna emot tips från Kungsholmsborna själva, eller på parker. Rålis har föreslagits av staden, men är ”för osexigt” och lockar inte enligt Anton Surtell. Deras hetaste alternativ? Kronis, med en pop-up restaurang på toppen med cocktailbar och en scen samt bland annat foodtrucks nedanför.

– Vi har diskuterat det med staden och fått försiktigt positiva besked, men inget är klart. Där är det fler boende runt omkring men inte lika tajt. Det skulle gå att göra något häftigt av nivåskillnaderna där. Vår tanke är i såna fall att testa en dag nu i höst och om det funkar bra köra två dagar i vår. Får vi till det så kommer vi ha riktigt bra artister, vi har redan ett samarbete klart, säger Anton Surtell.

Kungsholmens egen gatufest – nu dubbel och större än någonsin

– Vi lever i en storstad och vi försöker få den här gatan att leva i två dagar på ett helt år. Det positiva som vi får från de 10 000-11 000 personerna som var här överväger klagomålen tror jag.

Är målet att bli kvar på Kungsholmen eller kan ni lämna stadsdelen?

– Just nu tänker vi fortfarande här på Kungsholmen. Det är ju grundidén. Men vi har fått förfrågningar om att köra på andra ställen, som på Söder, så det är inte omöjligt att vi gör något i andra delar av staden framöver.

Finns det risk att ni inte kan köra någon gatufest nu i höst?

– Ja, absolut. Det hänger på Stockholms stad. Men något ska vi göra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hötorget utrymdes efter rökutveckling

Nyheter Trafiken åter igång på gröna Hela Hötorgets tunnelbanestation utrymdes sedan rök upptäckts på ett tunnelbanetåg, skriver Dagens Nyheter. Vid 17:50-tiden var trafiken åter igång.måndag 18/6 17:51