Krogen i fråga. "Man kanske hade kunnat ge oss en varning. Med tanke på att det finns de som gjort mycket värre saker och som fått en varning eller erinran", säger Therese Willarp som drivit Jesses krog sedan 2006. Foto: Claudio Britos

Slutgiltigt nej för alkohol på Jesses

Efter månader av överklaganden står det nu klart: Jesses krog i Kärrtorp mister sitt serveringstillstånd. Ett faktum som kan leda till att den populära restaurangen får stänga helt.

  • Publicerad 11:26, 2 jun 2020

Att serveringstillståndet skulle återkallas klubbades första gången i november förra året, efter att socialförvaltningen konstaterat "sammantaget mycket allvarliga" brister gällande bland annat betalningsuppmaningar och saknade redovisningsperioder.

Jesses krog överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gav avslag i februari i år. Därefter har krogen fortsatt att överklaga till både kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen. Ingen av de instanserna gav ärendet prövningstillstånd.

– Jag kunde aldrig tro att det skulle gå så här, eftersom jag anser att det här beslutet är åt helvete, säger Therese Willarp, Jesses krogs ägare.

Stängde efter vattenläcka

Före turerna kring det indragna serveringstillståndet skakades krogen av en annan prövning. I februari 2017 tvingades man stänga på grund av en vattenläcka i en lägenhet ovanför. Stängningen som från början troddes vara i tolv veckor höll i sig i ett år.

– Sedan tog det ett och ett halvt år att komma igen, eftersom grejer fortsatte att gå sönder, säger Therese Willarp.

Hon säger att restaurangen fick ta lån för att kunna betala ut löner under stängningen, eftersom försäkringsbolagets utbetalningar inte skedde varje månad utan "lite random".

– Tillståndsenheten förstår inte det. De anser inte att en vattenskada kan påverka ekonomin så mycket, de tycker att det är förskräckligt och framför allt att jag är förskräcklig som slarvat.

Dokument. Therese Willarp, på bilden, har anlitat en advokat som bland annat skrivit att det uteblivna prövningstillståndet innebär ett "oklart" rättsläge. Foto: Claudio Britos

När man läser beslutet får man uppfattningen att problemen med inbetalningar funnits redan före vattenläckan?

– Ja, men vet du varför? De har gått tillbaka ett visst antal år och då är det kanske en gång. Då tar de från det datumet.

När det gäller bristerna i redovisningen konstaterar hon att bolagets redovisningsbyrå inte gjort sitt jobb och att man sedermera anlitat en annan byrå.

"Har mått skit"

Trots det ser det nu dystert ut för Jesses krogs verksamhet, som enligt Therese Willarp står och faller med serveringstillståndet. De många turerna har drabbat henne både fysiskt och psykiskt.

– Jag har mått skit verkligen. Jag har varit halvt förlamad i ett år, har knappt kunnat gå på ena benet. Jag har fortfarande ingen känsel i vänster sida.

Vad har du fått för stöd från folk i din omgivning?

– Det är det som har gjort att man orkat. Alla är jättepeppande och mejlar och hör av sig.