Slutliga resultatet klart: Så stor del av kakan har partierna i fullmäktige

Att ett politiskt dödläge råder på Mälaröarna känner du nog redan till. Men vad står på spel egentligen? Vi försöker reda ut.

  • Publicerad 10:22, 24 sep 2018

Tidigare har Ekerös styrande allians haft en majoritet i fullmäktige. Men efter valet den 9 september har den borgerliga partikoalitionen – numera utan Liberalerna – inte längre majoritet. Fördelningen av de 41 platserna i den beslutsfattande församlingen har jämnats ut.

Därmed finns en rad möjligheter – eller svårigheter, beroende hur man ser det.

På söndagskvällen blev den slutliga rösträkningen av Ekerös kommunvalsröster till slut klar och fastställd.

LÄS ÄVEN: Ingen brådska med nya politiska styret – så funkar det

Moderaterna är alltjämt Ekerös största parti, även om partiet sjönk med över tio procentenheter. Men det var också där den stora mandatförändringen skedde. Moderaterna har tappat fem av sina mandat, från 16 till elva.

Samtidigt har Sverigedemokraterna mer än fördubblat sitt stöd med tre mandat (från två till fem), Liberalerna ökar med två mandat (från tre till fem) och Miljöpartiet minskar med två mandat (från fem till tre).

Hittills har ingen partikoalition med egen majoritet i kommunfullmäktige presenterats. Den nuvarande alliansen (M, C, KD) har i dagsläget 17 mandat, medan den traditionella rödgröna oppositionen har tio mandat.

Samtidigt skulle en koalition mellan fler oppositionspartier kunna bli större än alliansen, men den skulle inte kunna få egen majoritet så länge Socialdemokraterna, Liberalerna, Öpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet utesluter samarbete med Sverigedemokraterna.

Utan majoritet i fullmäktige kan något parti bli vågmästare, vilket kan försvåra beslutsfattandet.

Frågan är framförallt vilka roller Liberalerna, Öpartiet och Sverigedemokraterna får när de pågående förhandlingssamtalen mellan partierna är över.

Slutliga valresultatet

Under söndagen fastställdes det slutliga resultatet i rösträkningen för valet till Ekerös kommunfullmäktige (förra valets siffror i parentes):

• Moderaterna: 27,43 procent, 11 mandat (37,89/16)

• Socialdemokraterna: 15,24 procent, 6 mandat (15,17/6)

• Liberalerna: 11,67 procent, 5 mandat (7,9/3)

• Sverigedemokraterna: 10,76 procent, 5 mandat (5,07/2)

• Öpartiet: 9,46 procent, 4 mandat (7,25/3)

• Centerpartiet: 7,98 procent, 3 mandat (6,07/3)

• Kristdemokraterna: 7,62 procent, 3 mandat (6,0/2)

• Miljöpartiet: 6,7 procent, 3 mandat (11,41/5)

• Vänsterpartiet: 2,77 procent, 1 mandat (2,43/1)

(Övriga: 0,35)

Källa: Valmyndigheten

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12