Rökförbud. Ny lag om rökfria utomhusmiljöer träder i kraft på måndag. Foto: Jura Stok

Slutrökt på uteserveringarna i Enköping

Slutrökt på Enavallen, i busskuren eller på uteserveringen. På måndag träder en ny röklag i kraft. Här får du inte längre röka.

  • Publicerad 09:30, 27 jun 2019

Det går inte att göra avvikelser från de nya rökförbuden.

Först flyget, sedan på krogar och restauranger. Nu blir även uteserveringarna rökfria. På måndag, den 1 juli, börjar den nya lagen om rökfria utomhusmiljöer att gälla. Det gör att den gamla lagen från 1994, som förbjuder rökning utomhus i närheten av skolor och förskolor utökas, och kommer även att innefatta busshållplatser, uteserveringar och på allmänna lekplatser.

Det är den som äger eller hyr en lokal eller ett område utomhus som ansvarar för rökförbudet. Och det är den ansvarige som tydligt måste informera om rökförbudet genom skyltning, avlägsna askkoppar och säga till om någon skulle röka inom det förbjuda området.

– Vi har informerat alla våra verksamheter om vad som gäller angående den nya lagen, säger Anna Lindin som är tf fastighetschef på Enköpings kommun.

Om någon röker trots tillsägelse får denna person, enligt den nya lagen, avvisas.

Gäller även entréer

Rökförbudet gäller även vid entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, exempelvis entréer till statliga och kommunala myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Och enligt Folkhälsomyndigheten kommer det inte att gå att göra några undantag från den nya lagen.

”Det går inte att göra avvikelser från de nya rökförbuden. I vissa lokaler och utrymmen är det möjligt att göra avvikelser från rökförbudet – till exempel genom att inrätta separata rökrum i restauranger och på andra serveringsställen. För de nya rökfria miljöerna finns inga sådana möjligheter till avvikelser. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis ha särskilda rökområden på uteserveringar” skriver Folkhälsomyndigheten.

Kommunerna har ansvaret

Varje kommun har ansvar för att de nya reglerna följs. Kommunens tillsynsansvar innebär bland annat att kommunen ska informera och kontrollera att den som är ansvarig följer lagen.

Om rökförbudet inte följs kan kommunen vidta åtgärder för att tvinga den ansvarige till det.

I vissa fall kan ett föreläggande kombineras med vite.

Det här omfattas av rökförbudet

Röka tobak

Inhalera tobak som förångats (exempelvis genom att röka tobak i vattenpipa)

Röka örtprodukter

Använda e-cigarretter

Använda njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak (exempelvis att röka vattenpipa med annat innehåll än tobak).

Visa merVisa mindre

BLÅLJUS: Hotellgäst fick bil sabbad, rattfyllo drog runt i Fjärdhundra och mindre brand i simhallsbygget

Nyheter Trots allt – löningshelg, studentfirande – blev det en relativt lugn helg i Enköping.måndag 1/6 10:26

”Det känns fantastiskt”

Nyheter Många har hört och sett honom spela. Men inte på det här viset. Nu solodebuterar Ulf Paulsson under artistnamnet AceGod. – Det här var något jag behövde göra, säger han.måndag 1/6 8:48