Den lilla fontänen har fått många att stanna till på Swedenborgsgatan i sommar. Nu är den snart ett minne blott. Foto: Maja Brand

Slutsprutat för älskade minifontänen

Snart skruvas kranen åt och årets minsta konstnyhet i Stockholm stängs av. Nu är det sista chansen att skåda mini-fontänen på Söder.

  • Publicerad 18:00, 10 sep 2017

Den minimala vattenläckan, den lilla installationen Fountain av Magnus Thierfelder, blev snabbt ett av stans mest omskrivna och fotade konstverk efter invigningen i maj.

Nu invigs stora gågatan på Södermalm – med konstnärlig vattenläcka

Lill-fontänen i trottoaren utanför Konstfrämjandet på Swedenborgsgatan 1 vann mångas hjärtan – men nu är sommarromansen över.

När Swedenborgsgatan öppnas för biltrafik den 19 september stängs också vattnet till fontänen av.

– Ja, precis. Det är sista chansen att se den nu, säger Per Hasselberg, verksamhetsledare på Konstfrämjandet.

Varför stängs den av?

– Staden har satsat på att stänga av gatan under sommaren och under den tiden händer det vissa saker. Det påminner om konceptuell konst. Det uppskattar vi. Vi tänker också konstnärligt och konceptuellt, så det känns naturligt att öppna fontänen med sommargågatan och stänga av den med gågatan. Dessutom hade det inte gått att hålla liv i den i vinter.

Hur har fontänens sommar varit?

– Fontänen har varit väldigt uppskattad. Intresset har hållit i sig. Folk har varit lika glada som innan och fler och fler känner till den. Men först satte vi upp skyltar så att folk inte skulle tro att det var en vattenläcka men det funkade inte. Stockholm vatten blev nedringda och lessnade. Så nu har vi skrivit direkt på trottoaren att det inte är en läcka. Det fungerar.

Ilska på Södermalm: Hallå, var är fontänen?

Ni hade också problem med ilska mot att fontänen stängdes av på kvällen. Löste ni det?

– Ja, det löste sig. Trafikkontoret fixerade plattorna där fontänen är så att den klarar att stå på dygnet runt. Så den skulle kunna funka som en permanent installation. Vi får se om om folkopinionen kräver det av Stockholm konst.

Så kanske kan fontän åter spruta nästa sommar?

– Ja, det vore jättefint men vi har inte pratat med staden om det ännu, säger Per Hasselberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.