Ardit Fazljija tog SM-guld i Brännkyrkahallen i går. Foto: Thomas Svensson

SM-guld till Flempans stolthet Ardit Fazljija

Sveriges bästa brottare heter Ardit Fazljija, 20 år från Flemingsberg. I helgen sopade han mattan på SM och tog guld i 60-kiloklassen. Medaljerna lägger han på hög. Men det är en tuff väg till toppen – nu är siktet inställt på OS 2020 i Tokyo.

  • Publicerad 17:39, 5 feb 2018

– Man blir glad för ett SM-guld såklart. Men jag blir aldrig nöjd. Min dröm är OS 2020 i Tokyo. Det är där jag ska ta medalj.

I lördags sopade Ardit Fazljija mattan i 60-kiloklassen på SM. De första två matcherna vann han snabbt med 8-0. I den första tog han snabbt en "femma" – fem poäng för kast i hög båge.

Det är kastet som motståndarna fruktar hos Ardit.

Finalen stod mot den gamla klubbkamraten Joakim Fagerlund, som tidigare tränade för Huddinge BK, nu AIK.

– Det är tufft att möta sin kompis. Vi känner ju varandra, så det är svårt att överraska. Han la upp en defensiv strategi för att inte gå in i greppsituationer. Han vet ju att jag kastar. Men så fort jag fick ner honom och rullade honom visste jag att jag skulle vinna.

Och vinna har Ardit gjort tidigare. Medaljerna ligger på hög hemma i Flemingsberg. Under åren på Huddinge BK har det blivit åtta SM-guld i ungdom och juniorklasserna. Fyra guld i Nordiska mästerskapen. UEM-brons i Bulgarien 2014.

"Flempans Zlatan"

2017 blev det storskräll. Ardit – eller "Flempans Zlatan" som han även kallas av de yngre på fritidsgården, kom hem från Tyskland med en silvermedalj i junior-EM.

– Känslan när man stod på prispallen i EM efter att ha slagit ryssen... den bästa känslan i världen.

För att hålla sig på topp i brottarvärlden krävs uppoffringar.

– I Ryssland och i de gamla öststaterna är brottning den största sporten. Vinner du där blir du kändis och tjänar pengar. Det är svårt att leva på brottning i Sverige. Men jag brinner för sporten och löser allt runtomkring med olika extrajobb.

Äta, sova, träna

Och mycket träning blir det. Minst tio pass i veckan – utöver läger och tävlingar.

– Brottarlivet är träna, äta, sova. Repeat. Istället för att gå ut och festa med vännerna kör du allt vad du har. Varje dag. Att komma upp till träningen på morgonen är jobbigast. Men när du har tränat klart har du bästa känslan i världen.

Ett SM-guld är ingen ursäkt för vila. Idag är Ardit på träningsläger i Helsingborg. Nästa vecka åker han till Norge för att sparras med den norska stjärnan och olympiska bronsmedaljören Stig-Andre Berge.

– Nu är det full fokus inför EM i maj och VM i november. Som yngst i klassen gäller det att hålla tempot. Det är viktigt att hitta en bra sparringspartner med erfarenhet som utmanar en. Stig-Andre lär mig mycket och pushar mig.

Pushar nästa generation

Utöver sin egen träning kör Ardit hårt med kompisarna från Flempan. Han håller i fysträningen med fotbollslaget.

– Grabbarna säger jag är lite för hård. Men jag vet inte, jag tycker nog de är lite lata haha.

Just nu finns det också flera småkillar från Flemingsberg som satsar hårt på brottningen, berättar Ardit.

– Kompisars småbröder ser upp till en när man kommer hem med en medalj, så jag försöker alltid vara en förebild. De tränar hårt. Det är bara en tidsfråga innan medaljerna rullar in.

Flempan – bäst på mycket

Och visst är det något särskilt fint med Flemingsberg – som fostrat så många världsatleter och artister de senaste åren.

– Nån blir artist, nån blir bäst i jiu jitsu. Alla har sina drömmar och alla supportar drömmen. Vi vill varandras bästa. Vi pushar varandra att träna och satsa för att bli bäst.

En annan eldsjäl som betytt mycket är tränaren Neno Jovanovic på Huddinge BK, högkvarteret i brottarvärlden håller till i en lokal på garageplan under Diagnosvägen.

– Neno är största motivationen. Han ser till att vi tränar hårt men frågar också hur man mår. Man ringer honom om man har något problem privat. Han är en del av min resa och följer med till OS.

Här ryms både OS-dröm och läxor

Fler talanger från Flemingsberg...

Robin Safar, proffsboxare på väg mot toppen: Flempans lejon vann proffsdebuten i första ronden

Cemîl Karahan, snart bäst i världen: Dubbla EM-medaljer för Flempans Cemîl Karahan

Herdem Alacabek, idag MMA-proffs i USA:  Visättras MMA-hopp går sin egen väg

Jami Faltin, ortens bästa poet: Jami hyllas för poesi om livet som ung och rom i orten

Hedy Aliyar, poetgurun: "Favoritrapparnas favoritpoet" tar dikten från Flempan ut i universum

George Dixon, rapstjärnan:  Gee Dixon ger tillbaka till Visättra

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.