Grundare. Andreas Broryd och Rikard Hegelund hyr ut lokaler som annars står tomma till företag och frilansare. Foto: Sacharias Källdén

Småföretagare intar övergivna lokaler i stan

Tomma, övergivna kontorslokaler mitt i stan blir till arbetsplatser för småföretagare och startups. Vi hälsade på i Trygg Hansa-kvarteret på Fleminggatan.

  • Publicerad 15:50, 31 aug 2018

3 600 kvadratmeter på två våningar i gamla Trygg Hansa-komplexet på Fleminggatan stod tomma i ett år fram till juni i år. Då tog Andreas Broryd och Rikard Hegelunds företag Workaround över. Deras koncept är att låta företag, startups och frilansare hyra in sig centralt med korttidskontrakt i övergivna lokaler.

– Vår typiska hyresgäst är företag med upp till tio anställda som kanske är i fas att expandera. Då tycker man att det är bra att ha ett flexibelt hyreskontrakt, säger Andreas Broryd, vd och medgrundare.

Bland hyresgästerna finns även större företag och frilansare. Många erbjuder olika digitala tjänster, ett företag utvecklar produkter för personer med dyslexi, ett annat gör filmer till sociala medier.

– Vi försöker blanda och vill inte ha bara en typ av företag. Det bästa är att ha en mix. Det är viktigt för oss att sammanföra människor men i slutändan är det såklart deras val om de vill samarbeta, säger Rikard Hegelund, medgrundare av Workaround.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Allt som finns på ett vanligt kontor" finns här, som kaffemaskin, skrivare, lunchrum. Det ingår i hyran som hålls nere eftersom det handlar om tidsbegränsade rivningskontrakt.

– Vi kan hyra ut till ungefär hälften av vad en kontorslokal såhär centralt vanligtvis kostar. Sen gör vi en hel del utöver att hyra ut, till exempel ordnar gemensamma aw:s och löpargrupper så att folk ska lära känna varandra, säger Andreas Broryd.

Klart för ny galleria – under Trygg Hansa

Workaround har även ställen i Stadshagen, på Södermalm och i City. Och man letar efter nya lokaler. Åke Bendel är en av hyresgästerna i Trygg Hansa-kvarteret.

– Vi hoppas på att expandera och tycker det är bra med flexibiliteten här. Tidigare satt vi på ett treårskontrakt och då var det som att lokalen styrde hur vi växte, säger han.

Stay Round, kontor, co-working space, rivningskontrakt, tomma hus, Kungsholmen, Trygg Hansa-huset. Foto: Sacharias Källdén