Foto: Ronny Nilant

Smältvatten skapade isbana i centrum

Flera cyklar har frusit fast i tunneln under järnvägen vid Huddinge centrum. Att Huddinge centrum är byggt på gammal sjöbotten kan vara en bidragande orsak.

  • Publicerad 13:49, 5 mar 2018

Iskylan har tagit ett fast grepp om Huddinge och hela landet den senaste veckan. Men trots minusgraderna svämmade tunneln vid pendeltåget i Huddinge centrum över i helgen. Det är däremot inget ovanligt, enligt Leif Nilsson, enhetschef på kommunens gatudriftsenhet.

– Det rinner ut vatten lite här och var och bildar svallis. Även om det är fast tjäle så rinner det vatten i banvallen. Det är ett känt problem och vi sköter det vanligtvis genom att smälta isen med saltning så att det rinner ner i brunnarna.

Varför sätter man inte in en mer permanent lösning?

– Det finns redan idag värmeslingor i marken, som går på fjärrvärme. Men de orkar inte tina allt det blir för tjock is. Då måste vi rycka in med stödåtgärder.

Huddinge centrum är byggt på gammal sjöbotten. Det kan också vara en orsak till de återkommande översvämningarna.

– Det kan mycket väl vara så också. Hela Huddinge centrum står ju på blålera egentligen och lerjord är väldigt tät så den dränerar inte sig själv. Det kan vara en kombo mellan det och av snö som tinat på banvallen och runnit ner genom dräneringsrören.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.