KEEP IT SIMPLE. Svårare än såhär behöver det faktiskt inte vara. Foto: Carina Gunnarson

Smartaste AC-knepet hittills?

Från ett palats i Sicilien till en lägenhet på Kungsholmen. Forskaren Carina Gunnarson kan ha det smartaste hemmabyggda AC-tipset i stan.

  • Publicerad 10:00, 25 jul 2018

Så får man sitt eget svala palats

Det var i förra veckan som StockholmDirekt kunde rapportera att inomhusfläktarna i Stockholmsområdet sålt slut, och att det dröjer ett bra tag innan det kommer in nya till butikerna. Något som fått flera att ta till egna djärva metoder för att inte smälta bort i hettan, till exempel egensnickrade AC:s där små bordsfläktar på olika sätt samspelar med PET-flaskor med fryst vatten.

De byggde sin egen smarta AC

Men Carina Gunnarson på Kungsholmen står helt klart för den mest energisnåla och enkla varianten hittills: blöta gardiner som hänger framför fönstret. Ett trick hon snappat upp under sina många resor till Sicilien, där hon under de senaste femton åren forskat om metoder för att motverka maffian.

I palatset Zisa i Palermo, byggt som ett torn med en fontän i mitten, hänger det blöta tygstycken vid fönstren – som när de vajar i vinden ger en drägligare temperatur inomhus än de upp emot 40 grader som råder utanför. Något Carina drog sig till minnes i veckan när värmen i lägenheten i Marieberg höll på att bli för outhärdlig.

– Jag har inte provat det förut, men det fungerade med omedelbar verkan. En förutsättning är förstås luftgenomströmningen, att man kan skapa någon form av korsdrag. Och att man blöter ned dem med jämna mellanrum förstås, säger hon.

STIGFUR: Fläktpaniken gör oss till jaguarer på savannen

Efter lite efterforskningar visade det sig att tygtricket är en gammal arabisk teknik, som normanderna använde sig av när de kom till Sicilien och byggde palatset i Palermo runt år 1100. Torn-formen och fontänen tillsammans med tygerna gör så att den maffiga byggnaden "svalkar sig själv", som Carina uttrycker det.

– Att bygga om sin lägenhet till ett torn eller installera en fontän kanske är knivigt för de flesta, men att blöta ned gardinerna eller några lakan klarar nog de flesta. Så får man sitt eget svala palats ändå, säger Carina och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android