Passion. William Hansson satsar allt på skidåkning. Nu ska han till Italien och tävla. Foto: Mikael Andersson

Smedslättsbon William lever och andas skidor

För Smedslättsbon William Hansson är skidåkning livet. Han reser runt hela världen för att kunna träna och läser grundskolan på distans. Nu har han kvalificerat sig till inofficiella ungdoms-vm i Italien. Det stora målet? Alpina världscupen.

  • Publicerad 12:29, 23 feb 2017

Nu är skidåkning nästan allt jag gör

"Första gången jag stod på skidor var jag tre", säger William Hansson. Foto: Mikael Andersson

"Första gången jag stod på skidor var jag tre. Jag växte upp i Schweiz och där åkte vi mycket skidor. Men jag tävlade inte då, det var bara turiståkning. Sen flyttade vi tillbaka till Sverige och då ville jag pröva på alpin skidåkning här. Jag tyckte det var extremt roligt. Så jag fortsatte och fick jättehärliga kompisar – det var nog det som drev mig mest.

Och nu är skidåkning nästan allt jag gör. Jag pluggar på distans för att kunna åka iväg på träningsläger så mycket som möjligt, tidigare har jag varit i bland annat Kanada, Nya Zeeland och Österrike. Det funkar bra tycker jag. Det gäller att ta mycket eget ansvar för att allt ska fungera.

Pappa är med mycket, det är skönt att han kan hänga på. Men mamma och min syrra är ofta hemma. Det är tråkigt, men det är inte så mycket man kan göra när syrran inte är så inne i sporten som jag är.

I vår ska jag vara med i en väldigt stor ungdomstävling i Italien med ungdomar från hela världen. Det är lite som inofficiella ungdoms-vm. Jag är inte så nervös ännu, men blir kanske det när det närmar sig. Det är definitivt den största tävlingen jag varit med i.

Jag tycker alltid att skidåkningen är kul. På nåt sätt tycker jag att motgångar är bra, då blir jag verkligen motiverad att träna hårdare. Men det svåraste är nog att hinna kombinera fysträning, skidåkning och skola. Hänga med kompisar gör jag mest i backen. Att umgås med familjen är sjukt viktigt. Det försöker jag göra så ofta jag kan.

Annars är målet att komma in på Malungs skidgymnasium nästa år. Sen att komma in i juniorlandslaget och efter det – landslaget och världscupen."

William Hansson

Ålder: 15 år.

Bor: Smedslätten.

Familj: Mamma, pappa och
lillasyster Alice.

Aktuell med: ska tävla i inofficiella ungdoms-vm Trofeo Topolino i Italien i mars. Där åker han slalom och storslalom.

Klubb: Mälaröarnas alpina
skidklubb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska Grimstaskolan få fler elever att röra på sig

Storsatsning på – och efter – skoltid Personal som peppar igång rasterna och en idrottsklubb med gratis aktiviteter efter skoltid. Det hoppas Grimstaskolan ska få eleverna att röra på sig mer - och därmed få fler att nå målen.måndag 21/5 16:47

BP:s damer slog publikrekord – men ...

... det var på håret: "Ändå ganska högt för division ett" I helgen skulle man slå nya publikrekord för BP:s damer på Grimsta IP och toppa publikrekordet på 300 åskådare. Och det lyckades – men det var på håret.måndag 21/5 16:41