Det blir inget Mosquito beachparty på nationaldagen Foto: Sacharias Källdén/Mostphiotos

Smedsuddsbadets nationaldagsfest ställs in

Det blir ingen nationaldagsfest vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen. Stadsdelen ställer in Thomas Gyllings populära Mosquito beach party. "För mycket folk", säger polisen.

  • Publicerad 10:29, 24 maj 2019

Musikproducenten Thomas Gylling har i sex år fixat sin gratisfest Mosquito beach party på Kungsholmen, vid Smedsuddsbadet. Artistuppträdandena på nationaldagen den 6 juni brukar dra cirka 10 000 människor.

Men i år blir det inget partajande på nationaldagen, något DN var först med att rapportera.

Wedin (M): "Debaser ska kunna flytta tillbaka"

Stadsdelen har ställt in myggminglet och motiverar det bland annat med att det är en säkerhetsrisk. Istället utökar stadsdelen sitt stora nationaldagsfirandet i området med "större fokus på barn och ungdomar".

Bland annat kommer Parkteatern att köra föreställningar både vid Smedsuddsbadet, och i den närliggande Rålambshovsparken. Vid badet blir det även en hoppborg och ponnyridning istället. Nationaldagsfirandet pågår mellan klockan 12-18 i Rålis.

I DN uttrycker Thomas Gylling stor besvikelse över beslutet.

– Det känns förstås väldigt bekymmersamt. Det pratas i dag mycket om polarisering, gentrifiering, segregering… Allt detta motverkar vi genom att fira nationaldagen tillsammans, ung som gammal, varifrån i staden man än kommer ifrån, säger han till DN.

"Platsen är för liten"

En av de som varit med och besluta om det här, är lokala Kungsholmspolisen Peter Enell till StockholmDirekt.

– Det är för mycket folk på fel plats, Smedsuddsbadet är för litet. Ett sådant här evenemang som Mosquito beach party ska vara på ett stort fält. Det finns bara en in- och utfart. Om det händer något i folkmassan ute på udden så kommer vi inte att kunna ta oss dit när alla andra är på väg därifrån. Vårt fokus är på säkerheten, säger polisen Peter Enell.

Folkfest på Djurgården i helgen