Blom. Både körsbärsblommor och pollen rapporteras finnas i Stockholm nu i januari. Foto: Mostphotos

SMHI: Ovanligt varm vinter i Stockholm

Både januari och december är ovanligt varma i Stockholm i år. Och någon vinter är inte heller i sikte den närmaste tiden. Men det finns en förklaring, enligt SMHI.

  • Publicerad 11:53, 15 jan 2020

Vintern lyser med sin frånvaro i Stockholm. Enligt SMHI är både januari och december ovanligt varma i år med temperaturer upp mot tio grader.

Det har bara hänt två gånger tidigare under 2000-talet att januaritemperaturen pekat över tio-strecket i Stockholm. 2007 visade den högsta uppmätta temperaturen elva grader, och 2005 var den tio grader.

– Det är ovanligt varmt och en mycket mild januari hittills. Det hör inte till det normala att det är upp mot tio grader, inte under det närmaste årtiondet i alla fall. Det tillhör extremen, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Milda sydvindar

Men det finns en förklaring. Milda sydvindar med varm luft har de senaste månaderna svept över Sverige och Stockholm, enligt SMHI. Det har resulterat i att vintern inte har kunnat sätta sig ordentligt. Och någon förändring är inte sikte den närmaste tiden heller.

– Det är fortsatt mildväder i prognosen framöver. Vi har data på tio dagar framåt och vad jag kan se är det ingen riktig vinterkyla i sikte. Det kommer fortsätta vara milt i hela landet, säger Malva Lindborg.

Pollen och körsbärsblommor

I Stockholm har det den senaste veckan kommit rapporter om att körsbärsblommor slagit ut i blom. Och enligt Pollenkollen kan låga halter av hasselpollen väntas i luften till följd av att hasselbuskar har blommat. Även al-pollen uppges förekomma i låga halter.

– Det är klart att växtligheten påverkas av mildvädret. Även fler fåglar har övervintrat, säger Malva Lindborg.

Men den som vill åka skidor i Sverige har trots allt goda möjligheter till det.

– Då får man röra sig till fjällen i norra Sverige. Där har kyliga västvindar dragit in från Norge, så där finns det snö, säger Malva Lindborg.