Kallt. Lita inte på termometern, det är mycket kallare än så. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

SMHI: Så kallt är det egentligen

Tycker du att det är extra kyligt idag? Då är det för att den upplevda temperaturen är dubbelt så kall jämfört med vad termometern visar.

  • Publicerad 11:34, 27 feb 2018

I dag slog kylan till mot Stockholm. Under morgonen och förmiddagen har temperaturen legat på -12,8 grader. Och under natten väntas den sjunka ytterligare.

Länsstyrelsen: Låt bli att köra bil i snökaoset

Men den upplevda kylan är i själva verket ännu kallare.

Enligt SMHI har vindstyrkan under dagen uppmätts till 6,2 sekundmeter, med byar på 11,5 sekundmeter. Det gör att den upplevda temperaturen landar på cirka -22 grader.

– Man får skilja på lufttemperatur och avkylning. Men om man är ute så reagerar kroppen på samma sätt som om det vore vindstilla, och då hade temperaturen varit -22 grader, säger Hans Bengtsson på SMHI.

Snökaos skapar problem i kollektivtrafiken

Mätningarna är gjorda vid SMHI:s väderstation i Bromma men representerar hela Stockholm. Det gäller alltså att bylsa på sig rejält om man ska vistas en längre tid utomhus idag.

– Det är så kroppen med avdunstning med mera reagerar. Så har man otur finns det risk för frostskador.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.