Halka. Ett snöoväder drar in över Roslagskusten och norra delen av länet under tisdagen. Foto: Mostphotos/Kiki Beije

SMHI varnar för oväder i norra Stockholm

Under dagen förväntas ett snöoväder dra in över norra länet och Roslagskusten, men enligt SMHI ska Vallentuna inte drabbas allt för hårt. Samtidigt uppmanar kommunen invånarna att hålla sig uppdaterade om väderläget.

  • Publicerad 10:44, 8 jan 2019

SMHI har gått ut med varningar om ett oväder som drar in över Gävleborgs län och Roslagskusten, där en klass 2-varning är utfärdad. Även i norra delen av Stockholms län förväntas det bli så pass mycket snö att Norrtälje kommun har begärt hjälp av militären med bandvagnar för att klara snöovädret, uppger SVT.

Men enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, kommer Vallentuna inte drabbas lika hårt.

– Såklart kan det komma någon centimeter, men just nu är det plusgrader så det blir blötsnö som övergår till regn under dagen. Sedan framåt kvällen övergår det i snö, men intensiteten minskar. Jag tror inte att Vallentuna drabbas superhårt, det är värre längs med kusten.

Samtidigt påpekar hon att man ska vara försiktig om man ska köra i skogen med tanke på stormen Alfrida i förra veckan och träd som kan falla.

– Eftersom det är blötsnö som faller blir den tung, vilket leder till påfrestningar på träden, säger Moa Hallberg.

Enligt SMHI ska det bli lugnare väder under morgondagen med mindre nederbörd.

Ta det lugnt i trafiken

Men Trafikverket varnar för att det kan bli besvärligt i trafiken med halt vägunderlag, och den som ska ut och köra uppmanas ta det försiktigt. Vind och snöfall riskerar dålig sikt och drivbildning.

På Vallentuna kommuns hemsida skriver man att det därför är viktigt att följa parkeringsregler så plogbilar kan komma åt. Invånarna uppmanas hålla sig uppdaterade på SL:s, Trafikverkets och SMHI:s hemsida.

Tips från Trafikverket

Ta det lugnt och visa hänsyn

Sänk hastigheten och håll avstånd

Ta till lite extra tid för resan

Se över vinterutrustningen, kolla vinterdäcken

Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägar. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av tyngre fordon

Se upp för frosthalka i dalgångar, sänkor och på broar

Håll koll på väderprognoser och trafikinformation

Överväg andra färdsätt än den egna bilen

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt