SMHI varnar: Tungt snöfall över Stockholm

För första gången för säsongen utfärdar SMHI klass 1-varning för snö i Stockholmsområdet. Under natten mot fredags väntas en rejäl dos av blöt tung snö lägga sig över staden.

  • Publicerad 15:10, 28 nov 2019

– Det kan bli ett besvärligt trafikdygn, men vackert vintrigt lagom till advent, säger Malva Lindberg, meteorolog på SMHI.

SMHI väljer att gå ut med en klass 1-varning då det förväntas falla upp till en decimeter tung blötsnö över Stockholm det kommande dygnet.

BILDSPECIAL: Ett år efter snösmockan

– Just nu är det regnigt, men under natten övergår det till snöfall som fortsätter att falla fram till fredag lunch. Det är blöt tung snö som troligtvis kommer ligga kvar på marken, säger Malva Lindborg.

Efter blötsnö kommer solsken

På lördag och söndag spår SMHI att stockholmarna kan bjudas på en riktigt trevlig vinterhelg. Blå himmel, sol och en temperatur runt nollan.

– Många har nog längtat efter solen, och soligt ser det ut att bli på både lördag och söndag. Även om det kan vara lite småblåsigt kan det nog upplevas som en härlig vinterhelg lagom till första advent, för snön lär ligga kvar på marken, säger Malva Lindborg.

Trafikkontoret är redo

Trafikkontoret i Stockholm är beredd på en eventuell snösmocka.

– Vi har följt prognoserna under en längre tid. När det nu ser ut att komma snö eller slask det kommande dygnet är vi redo, säger Malinda Flodman från trafikkontoret.

Startkriteriet för att trafikkontoret ska börja snöröja att det har fallit några få centimeter snö som ligger kvar på marken. Kriteriet är lägre för gång-och cykelbanor än för vägar, vilket gör att det är gång och cykel som först prioriteras.

– Det ideala snöfallet är när det snöar på kvällen och sedan slutar på natten så att vi då hinner snöröja innan morgonen. Tyvärr ser det inte alltid ut så. Utifrån SMHI:s prognos nu kan det bli besvärligt i trafiken under fredagsmorgonen, säger Malinda Flodman.

INTE SAMMA SOM 2016? För tre år sedan lamslogs Stockholm av ett sällan skådat snöoväder. Foto: Mikael Andersson