40 avlidna. Under tre månader har ett 40-tal personer på särskilda boenden avlidit i covid-19. Inför sommaren ser situationen stabil ut, berättar Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande. Foto: Mostphotos/Anna Wettergård (kollage)

Smittan har minskat på äldreboenden

Bara ett av Sollentunas tio särskilda boenden har bekräftad smitta i dagsläget. Ett 40-tal har avlidit på äldreboenden och en inom LSS-verksamheten i sviterna av covid-19.

  • Publicerad 16:30, 29 jun 2020

Antal smittade av coronaviruset på äldreboenden i Sollentuna har minskat kraftigt. Det berättar Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Bara ett av tio boenden i Sollentuna har bekräftad smitta – och LSS-verksamheten uppges vara helt fri från covid-19.

– Det ser stabilt ut just nu och inför sommaren, säger Johansson.

40-tal avlidna

I mars stoppades alla besök till äldreboenden i Sollentuna, efter att coronaviruset börjat spridas i Sverige. I april bekräftade kommunen att flera vårdtagare avlidit i sviterna av covid-19 och att man hade smitta på mer än hälften av alla boenden.

Ett 40-tal personer på äldreboenden uppges ha avlidit i sviterna av covid-19 inom vård- och omsorgen i Sollentuna. Ett dödsfall har inträffat inom LSS-verksamheten.

De flesta dödsfallen skedde under april, meddelar Johansson:

– Då var det absolut som värst.

Enligt uppgift ska även anställda inom vård- och omsorgen ha varit smittade av viruset. Ett problem som man nu ska ha kommit till rätta med.

– Bemanningen ser god ut inför sommaren, men vi kommer fortsatt ha besöksstopp till sista augusti. Det är väldigt jobbigt för många, det förstår vi, säger Anna-Lena Johansson (L).

"60 procent tillfrisknar"

Exakt hur många som är smittade inom äldreomsorgen i Sollentuna är oklart. Anna-Lena Johansson meddelar dock att en stor andel tillfrisknar efter att de blivit sjuka.

– Cirka 60 procent av de som har blivit sjuka har tillfrisknat. Det är den senaste siffran jag har fått, säger Johansson.

Förvaltningschef Pia Bornevi på vård- och omsorgskontoret bekräftar situationen i Sollentuna.

"Hemtjänsten har också ett stabilt läge. I nuläget finns ingen brist på utrustning eller personal och sommarbemanningen ser bra ut i alla verksamheter", skriver hon i ett mejl.

Corona inom omsorgen

Mars I början av mars fattas ett ordförandebeslut om att stoppa seniorträffar. Samtidigt ändras rutiner på särskilda boenden. Ett par dagar senare stänger man dagverksamheten för äldre och inför strikt förbud mot besök till äldreboenden.

April Coronaviruset rapporteras fortsatt spridas inom äldrevården i Sollentuna. Samtidigt meddelar verksamheten att man söker vikarier för hemtjänsten, då personalläget var hårt ansträngt. Flera dödsfall rapporteras på särskilda boenden.

Maj Sollentuna kommun meddelar att det fortsatt är hårda besöksrestriktioner. Hemtjänsten och LSS-verksamheten uppges då vara stabil. En stödtelefon upprättas för anhöriga till vårdtagare i omsorgen. Tillgången på skyddsutrustning rapporteras vara god.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt