Går nedåt. Smittspridningen går nedåt i Järva, men antalet fall är fortfarande högre än i övriga Stockholm. Arkivbild. Foto: Karoline Montero Araya

Smittspridningen minskar i Järva

Fortfarande är antalet smittade per 10 000 högre i Järva än i resten av Stockholm, men takten som smittspridningen sker i minskar. "Det är viktigt att tänka på att inget område är helt förskonat", säger Per Follin, chef på Smittskydd Stockholm.

  • Publicerad 11:56, 14 maj 2020

I slutet av mars stod det klart att Järva drabbats hårt av coronaviruset. Efter det inleddes en omfattande informationskampanj och för ungefär en månad sedan började smittspridningen gå nedåt. Nu har takten avtagit ytterligare, så även i Sollentuna.

– Det finns säkert förklaringar som kan se olika ut. I de områden man haft mycket hög takt har stora insatser gjorts med informationsspridning bland annat, skriver Per Follin, chef på Smittskydd Stockholm, i ett mail till StockholmDirekt.

Fortfarande ligger antal fall i Rinkeby-Kista avsevärt högre än i övriga Stockholm, med 85 fall per 10 000 invånare. I Spånga-Tensta ser det något bättre ut, med 67 fall per 10 000 invånare. Men både ligger långt över det totala antalet i Stockholms stad: 42 per 10 000 invånare.

Ökar i andra områden

I andra områden, bland annat Nacka och Skärholmen, har smittspridningen ökat under den senaste veckan. I Skärholmen ligger antalet fall på 60 per 10 000 invånare.

Per Follin lyfter dock att invånare i samtliga områden ska tänka på att följa de rekommendationer som finns.

– Vi ser spridning i hela Stockholm. I vissa områden sker en minskning medan andra områden ökar något. Det är viktigt att tänka på att inget område är helt förskonat utan alla invånare måste tänka på och följa de rekommendationer Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten ger för att förhindra smittspridning, skriver han i mailet.

Börjar folk tröttna på social distansering, eller ser ni att folk fortfarande håller i?

– Vi ser att antalet fall minskar men samtidigt är belastningen på vården fortfarande mycket hög. Vår önskan och starka förhoppning är att alla stockholmare förstår innebörden av detta, samt att alla genom sitt eget ansvar har möjlighet att påverka situationen så att inte kurvorna över sjuktalen stiger starkt uppåt igen, skriver Per Follin.

Håll koll på siffrorna

Här kan du se antal fall per kommun och stadsdel. Nya siffror presenteras varje vecka.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt