Smitväg. Här är vägen som nu har breddats för att personbilar ska kunna köra på den under helger och kvällar. Foto: Mikael Andersson

Smitvägen i kyrkbyn öppnas för allmänheten

Efter att flera Täbybor hört av sig till kommunen öppnar man nu upp bussgatan mellan Skolhagsvägen och Blendavägen vid Täby kyrkby station för allmänheten.

  • Publicerad 11:52, 26 mar 2020

Sedan Jarlabankes väg stängdes av i Täby kyrkby har det inte varit lätt att vara bilförare.

För att leda om bussarna till Byle skapades en ny bussgata. Bussen går över järnvägen vid Prästgårdsvägen och sen parallellt med järnvägen på Skolhagsvägen. Men vägen blev snabbt en smitväg för bilister då det är en genväg för att komma över spåren.

Polisen bötfällde flera bilister för att de använt bussgatan men det hjälpte inte. Istället valde kommunen att sätt upp en elektronisk bom som busschaufförerna kunde öppna med en fjärrkontroll. Bommen skulle hindra all biltrafik från att använda vägen, men efter en dag bröts bommen av.

–  Vi han inte börja använda den innan någon förstörde den, sa Marcus Gyllenberg, Vägprojektör till TäbyDirekt i januari då vandaliseringen skedde.

Bommen vid smitväg i Kyrkbyn förstörd

Bilister får köra på vägen

Nu har tiden gått och problemet med smitvägen fortsätter. Kommunen har tagit ett nytt beslut. En ny bom ska komma på plats, men den här gången ska bussgatan även få användas av bilister.

– Vi har köpt in en ny bom som man kan programmera så att den ska stängas och öppnas, säger Magnus Nissar, projektchef på Täby kommun.

Bommen ska vara stängd för biltrafik och endast kunna öppnas av busschaufförer alla dagar i veckan. Under kvällarna och helgerna kommer bommen stå öppen och bilister får köra på vägen.

– Vi tog det beslutet på grund av att många Täbybor har hört av sig. Men vi har varit oroliga för öppna upp den då Skolhagenskolan ligger vid vägen och många barn rör sig i området, säger han.

Breddad väg

På grund av ökad trafik när fler får använda vägen har den breddats, detta för att förbättra sikteni en tvär kurva runt en byggnad.

– Man har breddat vägen och anpassat den för mer trafik eftersom det är skymd sikt i en tvär kurva runt en byggnad.

I går, torsdag den 19 mars, göts fundamentet som bommen ska stå på och i veckan ska bommen komma på plats. Hur mycket bommen kostar är oklart, men den tidigare bommen gick på runt 25 000 kronor.

Nu ska busschaufförerna lära sig hur bommen fungerar.

– Det kommer att vara en inkörningsperiod i början av veckan men från och med onsdag hoppas vi att bommen fungerar fullt ut, säger han.

Är ni inte oroliga att den bryts av igen?

– Jag hoppas att kommuninvånarna bli nöjda med nya bommen, att vandaliserats igen och att bilisterna kör försiktigt, säger Magnus Nissar.

Avbruten. Efter bara en dag blev den gamla bommen avbruten. Nu hoppas kommunen att den nya får vara kvar. Foto: Privat

När får man köra?

Bilister får använda vägen på vardagskvällar mellan klockan 18.00-06.00 samt helger.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt