Stinkande. Toaletten luktar så att man måste hålla för näsan, och är nu avstängd tills vidare. Foto: Mikael Andersson

Smutsig toa väcker känslor i Danderyd

När nöden gör sig påmind vid Danderyds sjukhus bussterminal finns det en offentlig toalett att vända sig till. Men skicket på den har brustit länge nu - och trots klagomål fortsätter den att vara minst sagt ogästvänlig.

  • Publicerad 11:17, 20 nov 2019

Har du besökt den offentliga toaletten vid Danderyds sjukhus bussterminal någon gång? I så fall var det nog knappast en trevlig upplevelse.

Först var toaletten nergången, sedan var den stängd. Därefter renoverades toaletten och öppnade – men sedan ett par dagar har den åter varit stängd, enligt ett anslag på dörren.

På onsdagen meddelade dock SL att den återigen öppnat.

DanderydDirekt gjorde själva ett besök på toaletten under tiden den var avstängd.

Eller – stå i dörren och hålla för näsan och kika in, vore nog en bättre beskrivning. Det luktar starkt av urin och det ligger skräp på golvet.

– Vi har fått en massa klagomål. När vi felanmäler så fixas det inte, och städningen har inte fungerat. Vattnet fungerar inte och ändå hade de ställt in en tvål – vi har fått hjälpa folk att tvätta bort tvålen med papper här inne. Det saknas papper, allt är misskött från början till slut, säger en kvinna som jobbar på butiken My Way intill toaletten.

Det är personalen i den butiken som ansvarar för knappen som öppnar toaletten – och det är de som får ta emot synpunkter från toalettbesökarna.

– Det har varit utskällningar och hotfulla situationer. Och jag kan förstå det, om man till exempel har med sig ett barn som behöver gå på toaletten och tvingas gå in där, säger den anställda.

Ny i stan. Rebecka Sahlin Karlsson är ny på jobbet på advokatbyrå, och hade behov av en toalett vid bussarna senast i går. "Jag visste inte ens att det fanns en", säger hon. Toa behövs. Eva Erichsen tycker att toaletten behövs vid bussterminalen. "Ibland behöver man vänta länge på bussen", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Kommunen: Städas varje dag

Hon menar att många i stället väljer att uträtta sina behov i hissen eller bakom en buske.
Men hur blev det egentligen så här? Det är SL som äger fastigheten och toaletten, medan kommunen sköter underhållet. En udda lösning, eftersom SL oftast inte äger toaletter knutna till kollektivtrafiken. På kommunen är det tekniska kontorets förvaltningschef Anna Tengelin Skoog som är högst ansvarig.

– Förra veckan var det inte städat som det skulle, och det berodde på en kommunikationsbrist hos vår entreprenör. Vi har felanmält till SL, för vi samarbetar kring toaletten. De ska åtgärda problemet, säger Anna Tengelin Skoog.

Men det har varit problem länge, har ni inte hört det?

– Det är jättetråkigt att höra. Vi får kolla upp det med SL, det är deras felanmälan man ska använda. Men det är en utmaning att ha en toalett i gott skick, det är många som passerar platsen varje dag, säger Anna Tengelin Skoog.

Hur ofta städas toaletten?

– Varje dag.

Men om man ser på snabbmatskedjors städlistor på toaletterna städas de toaletterna flera gånger per dag. Borde ni ändra rutinerna?

– Det är möjligt att vi får se över våra rutiner kopplade till det, jag vet att diskussionen har varit uppe. Överenskommelsen med SL går sen många år tillbaka, det kanske är dags att titta över det hela, säger Anna Tengelin Skoog.

Enligt SL har det kommit in en felanmälan till dem 2018, och fyra stycken under 2019.

Stockholm Direkt