Smygstart på Sveriges största graffiti-event: exklusiv intervju med legendariske Puppet

Imorgon fredag inleds pånyttfödelsen av Snösätragränd, Söderorts unika utomhusgalleri för graffiti. Men redan idag är några smygstartare på plats. Bland annat Puppet, en av Sveriges tyngsta graffitilegendarer.

  • Publicerad 13:38, 16 apr 2015

Det är vår i luften, solen skiner och dammet yr när tunga lastbilar och grävskopor dundrar förbi. Det är lätt att glömma att den här frizonen för graffiti och gatukonst är ett högst aktivt industriområde i Rågsved. Så än så länge är här fler arbetare än konstfanatiker.

Men en man är redan igång.

Första målningen 1983

På en sidogård belamrad med bilvrak och annat skrot, står en kombibil med bakluckan på vid gavel. Ur en bergsprängare strömmar hiphop från den gamla skolan. Puppet står högst upp på en stege och förbereder sitt kommande verk, som ska födas över en nyrollad, jättestor lagerlokalsvägg.

– Vad jag ska göra? Det kan jag inte säga. Det blir en överraskning. Men det blir inte det jag brukar göra utan något som är mindre typiskt mig, säger han.

BILDER FRÅN SNÖSÄTRAGRÄND: Här får döda väggar liv

Puppet gjorde sin första målning 1983. Idag är han på väg mot de 50, räknas som en av den svenska graffitins gudfäder, och livnär sig på att flyga jorden runt och måla. Nu är det Rågsved, nästa stopp blir Paris.

Största graffitihändelsen

Spring Remake 2015 är en pånyttfödelse för Snösätragränd, som sedan sommaren 2014 stegvis förvandlats till ett stort område av lagliga väggar. Under helgen ska många av målningarna målas över och cirka 120 stycken konstnärer ska skapa ny konst inför ögonen på tusentals åskådare. Det är den största graffitihändelsen i Sverige någonsin.

Men Puppet är här en dag i förväg. Han hoppar ner från stegen och tar sig en kort pratstund med oss, trots att han "bara gör internationell media" i vanliga fall. Han beskriver sig själv som att han kör sitt race, gör sin grej, och inte bryr sig så mycket om andra målare eller graffitiscenen som helhet. Lite av en ensamvarg som har svårt för grabbgäng.

– Jag hade tänkt komma redan för en vecka sedan för att slippa hela cirkusen. Men nu är jag här ändå och lär vara här ända tills på söndag. Det är en rätt stor pryl jag planerar att göra på bara en person. Jag hade en målning här redan, och de snackade om att den skulle sparas. Men i slutändan bestämdes det att den skulle tas bort så jag bjöds in att göra en ny, större, på en mer skyddad plats där den kan få vara kvar. Och det är väl kul.

Hur känns det att betraktas som en legendar och föregångare?

– Jo, det känns väl bra. Jag får väl ändå vara ödmjuk inför det faktum att människor betraktar mig på det viset. Och visst, till en viss grad kan jag se min påverkan på andra, yngre målare. Men du får egentligen fråga några kids om hur de ser på mig. Inte mig, säger Puppet.

Alldeles i början av Snösätragränd står NPEL, en Rågsvedsbo, och experimenterar med en ny stil som han håller på att pröva fram. Han lämnade barnen på förskolan i morse och kom hit direkt efter för att hinna få något gjort. Sprayburkarna har han transporterat i en gammal uttjänt barnvagn. Redan igår, onsdag, rollade han över den befintliga målningen.

Något tillfälligt

NPEL spår att det blir hur mycket folk som helst här i helgen. Stockholms stenhårda nolltolerans mot graffiti har gjort att ställen att måla är väldigt sällsynta i huvudstaden.

– Själva grejen med graffiti är processen, utförandet, då du liksom målar med hela kroppen. Själva grejen är inte resultatet. Så det gör inget att det inte blir bestående. När graffiti började så var det helt och hållet något tillfälligt. Därför målade människor på tunnelbanevagnarna i New York, så att så många som möjligt skulle hinna se det innan det tvättades bort, säger NPEL.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

P-böterna ska höjas för bilister i Stockholm

Nyheter ✓Ska öka intäkterna till staden ✓S kritiskt P-böterna ska höjas igen – redan nästa år. Det grönblå styret hoppas dra in 85 miljoner extra till stadskassan.onsdag 21/11 11:58

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00