Snabbt fibernät har dröjt i fem år

För fem år sedan beställde Konrad Hölbling och hans fru Lena fiber. De väntar ännu. – Jag vill egentligen bara veta vad som händer, säger Konrad Hölbling.

  • Publicerad 07:15, 18 maj 2019

Nej, det är sannerligen inte så att Konrad Hölbling utstrålar någon stress eller ilska där han tar emot hemma i huset. Tvärtom. Hunden Elvis är betydligt mer upphetsad över besöket i sådana fall.

Trots att det dröjt så länge tar Bålstabon det hela med ro och berättar en historia som börjar med kabel-tv i början av 1990-talet och som sedan går fram till i dag och det som kallas fiber. Eller i dag, och i dag. Det var betydligt längre sedan.

– Vi beställde kabel-tv för att vi tänkte att det var bra för huset. Vi hade egentligen inget behov av det, men vi skaffade det. Sedan hände ingenting på jättelång tid och sedan kom de och erbjöd oss gamla kunder att gå över till fiber. Vi hade inget behov av det heller och egentligen tyckte vi bara, igen, att det var bra för huset. Det var 2013, säger Konrad.

Skulle komma först

Därpå följde informationskvällar med Bålsta Kabel-TV.

– Då frågade vi, blir vi gamla kunder behandlade med förtur? Vi fick svaret att vi skulle komma först, men det var långnäsa på den. Det är klart. Jag har själv jobbat med försäljning och det är klart att man satsar på nya kunder, men vi hade som sagt ingen brådska.

27 april 2014 skrev man därför kontrakt om att det skulle levereras fiber.

– Då skrev vi in i kontraktet att vi inte skulle ha något eget ansvar. Att jag inte skulle gräva den sista lilla biten själv. Det är ologiskt för mig så jag vägrade gräva själv. Det skrev vi in i kontraktet och så skulle de lägga till de kostnaderna i avtalet, konstaterar Konrad och lägger till:

– Men det hände ingenting på två och ett halvt år. Inget papper eller någonting. Vi hade bara kontakt när det var någon fel på signalen eller liknande. Sedan kom helt plötsligt, på hösten 2017, ett annat företag och grävde upp gatan.

Blev misstänksam

Att få ett grävtillstånd kan ta lång tid och detta hade BKTV informerat om. Men när det andra företaget fick grävtillstånd och dessutom blev klart med allt grävande inom några månader blev Konrad misstänksam. Han lusläste kontraktet. Då upptäckte han att det måste sägas upp ett år innan de fyra åren gått.

– Annars löper det över ytterligare fyra år, säger Konrad och fortsätter

– Här får jag kanske vänta i åtta år som gammal kund och sedan vet jag inte ens priset. Jag visste inte vad slutpriset skulle bli.

Konrad skickade ett rekommenderat brev till företaget i förebyggande syfte, där han sa upp avtalet.

– Sedan hände ingenting på tre veckor och då fick jag en avi från posten på Ica att jag måste hämta tillbaka brevet för ingen hade hämtat ut det.

Hade öppnats

När Konrad hämtade ut brevet såg han att det hade öppnats och därefter klistrats igen.

– Någon har helt enkelt tagit ut det, sett att det var en uppsägning, slängt det på disken igen. Då blev jag förbannad.

Konrad tog fysiskt kontakt med projektledaren för BKTV, som i dag ingår i företaget Lidén Data Gruppen, och man kom överens om vad det skulle kosta. Det såg ut som att det skulle lösa sig. Konrad skickade ett mejl om att han snart skulle åka till sitt födelseland Österrike, men att det gick bra att utföra arbetet ändå. Det var den 19 september, 2017, men ingenting hände.

Tiden gick, ytterligare ett år försvann. I december 2018 skickade Konrad ett nytt mejl till Bålsta Kabel-TV, men fem månader senare har han ännu inte fått svar och nu skickar han mejlet vidare även till BålstaDirekt.

– Jag vill bara veta vad som händer. Det är det som är problemet, att vi inte vet. De har fått indragning och de tror jag har fått indragning, säger Konrad och pekar mot grannarna på gatan.

– Vilken ring hänger vi på, när blir det gjort? Vi får ingenting, inget slutdatum. Det är bara vagt och de svarar inte på mejl. Jag kan tänka mig att de har väldigt mycket att göra, men jag tycker ändå ... om jag tänker på mitt eget jobb. Jag skulle aldrig ha vågat ignorera en kund på det här sättet. Även om det dröjer en vecka eller en månad, svarar jag. Men de här är så nonchalanta. Kanske på grund av arbetstryck, men det är ingen ursäkt. Annars blir man misstänksam.

Vad är fiber?

Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Detta gör att det går att komma upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. 

En teoretisk maxhastighet är 1000 Mbit/sek vid ”trådbunden anslutning” - det vill säga att du har en sladd direkt mellan uttaget och till exempel datorn. En router för trådlös uppkoppling kan i vissa fall dra ner hastigheten något.

Fakta: Telekområdgivarna

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt