Kyrkoherde Helena Inghammar från Svenska kyrkan i Vantör hänger upp jackor ihop med centrumchefen Jesper Holmström. Foto: Samuel Andersson

"Snäll vägg" har satts upp i Högdalen C

Häng upp en jacka till någon som behöver den bättre än du. Det är budskapet med nya Wall of kindness som har satts upp i Högdalens centrum.

  • Publicerad 15:09, 6 mar 2020

"Ge om du har över, ta om du behöver". Så står det på den nya rosa väggen, Wall of kindness, som monterades upp i början av veckan i Högdalens centrum.

Tanken är att den som har en jacka, eller flera, hemma som inte används gärna får hänga upp den på väggen till någon som behöver den bättre. Det är centrumledningen i Högdalens centrum som tagit initiativet tillsammans med Svenska kyrkan i Vantör.

– Jag såg det här i Vällingby centrum och tänkte att det är en fin grej som skulle kunna fungera bra i Högdalen. Så jag kontaktade Vantörs församling och frågade om de ville var med, säger Jesper Holmström, centrumchef hos Citycon för Högdalens centrum.

Vill ha fler jackor

De första jackorna hängdes upp av Citycon och kyrkan själva i måndags.

– Jag vet att de har försvunnit från väggen nu och att kyrkan har hängt upp nya sedan dess. Vi hoppas att det här sprids bland Söderortsborna och att fler går dit och hänger upp jackor som annars bara skulle ligga hemma oanvända.  

Wall of kindness är en rörelse som startade i Iran vintern 2015 i syfte att ge jackor och vinterkläder till hemlösa för att de skulle överleva vintern. Initiativet har sedan spridits över hela världen.

Helena Inghammar, kyrkoherde i Vantörs församling, säger att det är ett fint sätt att dela med sig, och samtidigt vara klimatsmart.

Väggen kommer att sitta uppe till sista mars och jackorna som hängs upp ska vara hela och rena.

– Vi har fått väldigt mycket härlig respons från Högdalenborna, säger Jesper Holmström.

Enligt Jesper Holmström finns tankar på att sätta upp ”snälla väggar” i flera av Citycons centrum.

Centrumchefen Jesper Holmström och kyrkoherde Helena Inghammar från Svenska kyrkan i Vantör vid Wall of kindness. Foto: Samuel Andersson

Har du jackor hemma som ligger och skräpar, häng upp dom. Foto: Samuel Andersson