Helt fel. Det tycker restaurangägaren Basil Tomi om den nya tobakslagen, som drabbar även vattenpipskaféer. "Man kan skada sig i bilen, när man går på trottoaren, av avgaser, av allt. Men det här väljer man ju själv, hur mycket mer vill de förbjuda?", säger han. Foto: Claudio Britos

Snart är det slutrökt på vattenpipskaféerna

Den 1 juli blir vattenpipskaféer i princip förbjudna. Då träder nämligen den nya tobakslagen i kraft i Sverige och på flera restauranger i Stockholm försöker man nu ställa om. "Det är kanske ingen ekonomiskt katastrof, men vi drabbas mycket", säger Basil Tomi, ägare till Mazgoof i Sätra.

  • Publicerad 11:47, 24 jun 2019

– Vissa har redan stängt. Andra har satsat mycket pengar, men vet inte vad som ska hända nu. De mår inte bra, de är restaurangägare men säger att de nu får ta pengar från socialen istället, säger Basil Tomi.

Han äger restaurang Mazgoof i Sätra. När vi hälsar på en onsdagseftermiddag i mitten av juni sitter det människor och röker vattenpipa vid de flesta av borden i shisha-avdelningen. Men så kommer det inte se ut länge till.

Den 1 juli träder nämligen den nya tobakslagen i kraft. Förutom rökförbud på uteserveringar och offentliga platser har lagtexten nu även inkluderat vattenpipor i regleringen. Något som gör det i princip omöjligt att driva ett lagligt vattenpipskafé.

– Det är klart det kommer påverka oss ekonomiskt. Det är kanske inte en katastrof, men vi kommer drabbas mycket. Många som kommer hit vill röka efter maten, få det där lugnet och gemenskapen. Nu kommer vi förlora det lilla extra, säger Basil Tomi.

Tillåtet i rökrum

De kommer ändå antagligen kunna fortsätta servera vattenpipor, men på ett något tråkigare sätt. Den del av restaurangen där det idag röks är byggd som ett rökrum, något som fortfarande är tillåtet i den nya lagen. Men då kommer varken musik, mat, dryck eller tv få finnas i den delen av restaurangen.

– Vi får se om det funkar, annars får vi kanske göra om den delen till en uteservering. Men jag tycker att den här lagen är totalt fel, de förbjuder ett kulturellt engagemang mellan folket som möts här från olika länder. Det här är mångas sätt att leva, de jobbar åtta-tio timmar om dagen och kommer sen hit för att få lite lugn. Förbjuder man det har de inte mycket kvar att välja på, säger Basil Tomi.

Nytt centrumkafé byter koncept

Även i Skärholmen centrum får den nya lagen konsekvenser. Planen här var att ett vattenpipskafé skulle öppna ut mot Skärholmstorget.

– Det kommer inte att öppna en shisha lounge här, det kommer att bli ett annat koncept. Det är inte riktigt klart vad det blir för mat eller så, men det kommer inte att ha någonting med rökning eller shisha att göra, säger Maisoun El Abid Barakat, centrumchef på SKHLM. 

Hon säger att de redan innan nya lagen kom hade diskussioner om konceptet.

– Det känns inte så rätt i tiden att uppmana till något sådant, så det är lite på gott och ont att det här rökförbudet kom.

Staden gör kontroller

Enligt Karin Hultman, enhetschef på miljöförvaltningen, ska Stockholms stad börja göra tillsyner på tidigare vattenpipskaféer efter sommaren.

– Då ska vi följa upp att de ställen som vi vet har den typen av verksamhet antingen har stängt eller ändrat inriktning, säger hon.

Amir, som sitter och pluggar till körkortet samtidigt som han avnjuter en pipa med äppeltobak på Mazgoof, skrattar lite när han hör att förbudet mot vattenpipskaféer träder i kraft snart.

– Det kanske är bra eftersom jag är här och röker varje dag nu. Det är jättegott och jag blir lugn och avkopplad, men kanske är det bättre för hälsan ändå, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholms stad börjar göra tillsyner på tidigare vattenpipskaféer efter sommaren. Foto: Claudio Britos

Ur propositionen:

"En konsekvens av förslaget att utvidga rökförbudet till att omfatta användningen av andra produkter än tobaksvaror är att rökning av t.ex. vattenpipa förbjuds i bl.a. serveringsmiljöer inomhus och utomhus även om rökmassan inte innehåller tobak.

Det kommer sannolikt innebära att de vattenpipscaféer som finns i dag kommer att tvingas lägga ner sina verksamheter eller ändra verksamheternas inriktning.

Det saknas underlag för att fastställa hur många verksamhetsutövare som berörs av förslaget. Det står emellertid klart att även om det finns undersökningar som tyder på att vattenpipsrökningen i Sverige ökar, är sådan rökning än så länge en begränsad företeelse och antalet vattenpipscaféer få."