Bygge. Laddstationerna hoppas vara på plats på infartsparkeringen före jul. Foto: Lisa Halldén

Snart är laddstolparna på plats

Snart kan kommunens elbilister ladda sina batterier i Tappström. Redan innan jul hoppas Fortum ha två laddstolpar på plats.

  • Publicerad 14:23, 15 dec 2017

Utan att lova något så är förhoppningen att vi har stolparna på plats redan nu innan jul.

Spaden är redan i marken. Två stolpar ska upp på infartsparkeringen vid kommunhuset. En är en snabbladdare med plats för två bilar, där ett batteri kan laddas till 80 procent på mellan 20-30 minuter. Den andra är en så kallad semi-snabbladdare, också den med plats för två bilar, där ett batteri kan laddas på mellan två och tre timmar.

Tanken är att man ska kunna sätta bilen på laddning under tiden man själv gör annat.

– Oftast brukar vi sätta stolparna på ett ställe där man kan gå och handla eller göra något annat ärende medan man laddar bilden, säger Lillemor Eriksson, som är marketing manager på Fortum charge and drive.

För att betala för sin laddning kan man betala via sms direkt vid stolpen. Man kan också registrera sig som kund hos Fortum och betala med en bricka som är kopplad till ens kreditkort.

– Utan att lova något så är förhoppningen att vi har stolparna på plats redan nu innan jul, äger Lillemor Eriksson.

Investeringen i infrastrukturen görs tillsammans med kommunen. Fortum står för vissa kostnader och andra bekostar kommunen. Fortum hoppas kunna bygga fler laddstolplar i kommunen, men ännu finns det inget löfte eller beslut kring det.  

– Vårt mål är att det ska vara lätt att ladda elbilen och att man ska våga köpa och köra sin elbil. Det finns en hel del elbilar i Ekerö kommun och nu när också kommunen satsar så visar det på ett miljötänk och hållbarhetstänk, säger Lillemor Eriksson.

Vid slutet på 2016 fanns det i Ekerö kommun 45 elbilar och 59 laddhybrider, enligt siffror från Trafikanalys. En laddhybrid har en förbränningsmotor och en elmotor, till skillnad från en renodlad elbil som inte har någon förbränningsmotor.

I kommunen finns även 218 elhybrider. Dessa har också två motorer, men elmotorn kan inte laddas upp med el utifrån.

Så funkar det:

En snabbladdare laddar ett batteri till 80 procent på 20-30 minuter.

En semi-snabbladdare laddar ett batteri på mellan två och tre timmar.

De flesta modeller som säljs i Sverige har en räckvidd på 20–28 mil. Vissa modeller såsom Renault Zoe och Tesla har dock en räckvidd på över 40 mil, enligt tillverkarens uppgifter.

Den verkliga körsträckan och batteriets räckvidd påverkas kraftigt av hur fordonet körs, vädret och hur mycket eldriven utrustning som används i bilen. När det är mycket kallt kan räckvidden halveras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter