Aktivt. Här syns delar av parkour-banan samt monkey bars. Foto: Riskful play

Snart är nya "riskfyllda" parken redo för lek

Skateramper och slacklines! Snart får centrala Vallentuna sin första aktivitetspark – och ett gäng ungdomar sina första sommarjobb.

  • Publicerad 11:29, 28 maj 2020

Det här är superspännande, det blir ett bra första test.

400 barn och unga har fått vara med och påverka – här kommer resultatet. I mitten av juni invigs den nya aktivitetsparken utanför fritidsgården Mega. 

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

– Nu är vi klara med själva bygget, det ska bara snyggas upp med lite skyltar och regler, säger Ahmed Al-Breihi, projektledare på Riskful play som driver projektet. 

Aktiviteter i sommar

I parken går att skymta skate- och kickbikeramper, parkourbana, slackline och en monkey bar. Nu är den låst, fram till invigningen den 15 juni, men därefter kommer den hålla öppet mellan klockan 10–22 varje dag. Med några få undantag: Vecka 25–27 håller de gratis kurser för alla barn och unga som vill lära sig mer om dans, skateboard, parkour, akrobatik och slackline. Då är parken öppen först från klockan 16. 

– Det här är superspännande, det blir ett bra första test för vad vi vill skapa i Vallentuna, säger Ahmed El-Breihi. 

Första intervjun

Totalt har hittills 14 ungdomar fått sitt första sommarjobb: De är alla är aktiva inom de olika disciplinerna och ska hålla i sommarens aktiviteter. Och fler kan komma att anställas, när de ska utöka verksamheten med att skicka ut ledarna till skolor. 

Vallentunas skolbarn utformar Snapptunafältet

– Vi har haft jättemånga sökande till sommarjobben, det är tråkigt att vi inte kan ta in alla. För nästan alla var det också deras första jobbintervju, de var lite nervösa. 

Försvinner om några år

Projektet Riskful play finansieras av Allmänna arvsfonden och Riksidrottsförbundet och har i nuläget slutdatum 2022. Då ska bland annat en aktivitetspark på Snapptunafältet förhoppningsvis ha hunnit invigas, men vad som händer med Megaparken på längre sikt är oklart. 

– Det här bygget kommer att stå i tre till fem år. Det betyder inte att vi vill lägga ner parken, men vi vill inte lova något som vi inte kan hålla, säger Ahmed El-Breihi.

Det är Riskful play

✓ Riskful play är resultatet av ett samarbete mellan kommunen, Korpen Vallentuna samt Riksidrottsförbundet, och är till stor del finansierat av den allmänna arvsfonden.

✓ Målet här är att sätta Vallentuna i rörelse, framförallt genom att skapa ytor och möjligheter för spontanidrott. 

✓ ”Om man är på väg till jobb eller skola så ska det vara lätt att stanna och göra något. Vi vill stötta och skapa aktiviteter kring ställen där ungdomar samlas”, säger Ahmed Al-Breihi.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt