Elisabeth Klingmark är projektledare på kommunikationsavdelningen på Förvaltningen för utbyggd tunnelbana. Foto: Region Stockholm

Snart börjar det sprängas för nya t-banan

Under våren planeras sprängningar för att förbereda arbetstunnlarna inför arbetet med nya tunnelbanestationen i Hagastaden. Nästa vecka håller Förvaltningen för utbyggd tunnelbana öppet hus.

  • Publicerad 11:30, 28 feb 2020

På onsdag, 4 mars, är det öppet hus om arbetena med nya gula tunnelbanelinjen som bland annat kommer att ha en station i Hagastaden. På Norra Stationsgatan 69 är det drop-in och man kan komma och gå mellan 17 och 19.

– Vår entreprenör kommer att börja förbereda vid arbetsområdet på Norra Stationsgatan och senare i vår kommer vi att börja med sprängningar för arbetstunnlarna där. Exakt när är inte bestämt men vi har sagt april preliminärt, säger Elisabeth Klingmark, projektledare på kommunikationsavdelningen på Förvaltningen för utbyggd tunnelbana.

Så här blir stationerna på gula linjen

Vilka sprängtider på dygnet det kommer att vara eller hur lång tid entreprenören kommer att behöva på sig tills arbetstunnlarna är färdiga är inte heller klart.

– En grov uppskattning är att det kommer att ta cirka ett och ett halvt år, men vi kan stöta på problem så det är väldigt svårt att säga. Vi kommer att skicka information till boende löpande. Om man vill kan man även anmäla sig för att få sms inför sprängningar, säger Elisabeth Klingmark.

Expertis på plats

På informationsmötet på onsdag kommer expertis från förvaltningen att närvara men också tjänstemän från Stockholms stad som jobbar med Hagastaden-projektet.

– Man kommer till exempel att kunna ställa frågor om hur man påverkas, vad vi gör för att ha koll på byggnader och hur vi mäter och följer upp buller. Men också övergripande om nya gula linjen och var de olika stationerna hamnar, säger Elisabeth Klingmark.

Här kan man ta del av uppdaterad info om arbetena.

Elisabeth Klingmark är projektledare på kommunikationsavdelningen på Förvaltningen för utbyggd tunnelbana. Foto: Region Stockholm