Snart börjar rivningen av Astoriaflygeln

Renoveringarna och rivningsarbetet av Astoriahuset på Östermalm påbörjas före årsskiftet. Delar av huset från 1870-talet ersätts av en modern tillbyggnad.

  • Publicerad 15:18, 23 nov 2017

I april vann detaljplanen för omgörningarna av Astoriahuset laga kraft och väntan inleddes på första spadtaget. Processen gick därmed in i nästa fas, efter en långdragen process där ärendet stötts och blötts under flera års tid.

Byggnaden, byggd 1873, ägs av Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården. Rivningarna gäller Astoriahusets flygel som vetter mot Sofi Almqvists plats. Flygeln ska ersättas med en modern och högre kontorsbyggnad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Just nu genomförs planeringsarbete inför rivningen. Exakt när rivningsarbetet börjar är inte bestämt ännu. Vi håller på att informera grannar och siktar på att komma igång med rivningarna någon gång under november, december, säger Maria Lidström, chef för investering och utveckling på Humlegården Fastigheter.

Astoriahuset ska dessutom göras mer tillgängligt för allmänheten genom etablering av butiker och restauranger. Byggnaden ska också genomgå en omfattande restaurering där originaldetaljer bevaras.

Även om arbetet med att göra om Astoriahuset vunnit laga kraft och inte längre går att stoppa fortsätter nätverket Rädda Astoria att protestera mot planerna. Varje onsdag träffas de utanför Astoriahuset och delar ut flygblad om rivningshotet och med uppmaningar till kunder att lämna Länsförsäkringar.

Rädda Astoria har även köpt helsidesannonser i tidningar och till och med hyrt in ett propellerplan som flyger runt över Stockholm med banderollen ”Rädda Astoria – Lämna Länsförsäkringar”.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi värnar om Stockholms kulturarv och det finns få hus från 1870-talet kvar i stan. Detta är ett välbevarat hus från sin tid, säger Per Ahlander, medlem i Rädda Astoria och som sitter i styrelsen för nätverket Arkitekturupproret.

– Vi är dessutom rädda för att en rivning av Astoriahuset öppnar upp för rivningar av fler gamla hus, tillägger han.

Varför fortsätter ni nu när beslutet vunnit laga kraft?

– Länsförsäkringar ska inse att de förlorar anseende och tappar kunder på att riva utrotningshotad, äldre bebyggelse. Det ska få dem att ändra sig, säger Ole Settergren, även han medlem i Rädda Astoria.

Astoriahuset – detta har hänt

December 2015

Planen antas av politikerna i kommunfullmäktige.

Januari 2016

Länsstyrelsen beslutar att inte göra någon överprövning av beslutet.

Januari 2017

Mark och miljödomstolen tar upp ärendet.

Februari 2017

Mark och miljödomstolen meddelar att överklagandet av detaljplanen avslås.

April 2017

Mark och miljööverdomstolen meddelar att de inte ger prövningstillstånd. Planen vinner laga kraft och byggstart planeras under hösten. Byggtiden är beräknad till 2,5 år

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.