Arbetstunneln syns som streckad linje mellan nya t-banedragningen (tjock blå linje) och gula arbetsområdet vid Sundsta gård. Foto: Region Stockholm

Snart börjar sprängningar för nya t-banan

Snart börjar man spränga för att bygga en ny arbetstunnel under Gullmarsplan. Infarten kommer att ligga precis vid Sundsta gård.

  • Publicerad 16:26, 3 mar 2020

Snart börjar bygget av nya blå tunnelbanelinjen mellan Söderort och Kungsträdgården att märkas. De närmaste veckorna startar förberedelser för en arbetstunnel med infart från Sundstabacken nära Gullmarsplan, vid Sundsta gård.

Till en början rör det sig om markarbeten, trädfällning och rensning för tunnelmynningen, efter det drar sprängningsarbeten igång, preliminärt under april. Tunneln ska leda in till den kommande spårtunneln i höjd med Mårtensdal, där det blir en ny t-baneuppgång så småningom.

Arbetet med arbetstunneln utförs på vardagar kl 7-17 och pågår i flera år. När den kommit fram till stationsläget startar arbetet med plattformar och spårtunnlarna.

Busslinjer flyttas

Arbeten pågår också på bussplan och vid bussterminalen som kan medföra vissa omflyttningar av busslinjer.

Den nya blå linjen får en ny station i Slakthusområdet istället för Globen och Enskede gård, som försvinner, och t-banan ansluter sedan vid Sockenplan. Resenärer som ska till Söder, Slussen eller Gamla stan kommer behöva byta vid Gullmarsplan. En ny plattform byggs 70 meter under marknivå och nås med snabbgående hissar.

Följ arbetet på nyatunnelbanan.sll.se. Trafikstart är planerad till 2030. 

På torsdag 5 mars kl 18–19.30 bjuder Region Stockholm in till öppet hus och informationskväll på Ljusslingan 4, vid tvärbanestation Luma.