Satsning. Kungsängens nya sporthall blir 2800 kvadratmeter stor. Foto: illustration: Tengboms arkitektkontor

Snart byggs nya sporthallen

Kontraktet är undertecknat och i vår börjar bygget. Upplands-Bros nya idrottshall kommer att vara anpassad för bordtennis, men flexibel och användbar även för andra sporter.

  • Publicerad 08:00, 25 jan 2019

Kultur- och fritidskontoret har skrivit kontrakt med entreprenören Winge Byggnads AB. Beslutet om att bygga en sporthall anpassad för bordtennis togs sommaren 2017, och nu börjar det närma sig byggstart. Något exakt datum för det första spadtaget är inte satt ännu, men någon gång under våren ska det tas. Prislappen för hallen landar på 83 miljoner kronor, men bordtennis är inte det enda som hallen kommer att kunna användas till.

– Hallen skiljer sig inte så mycket från vilken sporthall som helst. Den byggs utifrån ett behov som bordtennisklubbarna har påtalat, men den är inte så specialiserad att andra idrotter som handboll och innebandy inte kan vara där, säger kommunens projektledare Lars Björketun.

Nya lokaler var nödvändigt

Lokalfrågan för kommunens två bordtennisklubbar Bro IK och Tibble Kungsängens BTK har varit på tapeten länge.

– Vi försöker att skapa så bra förutsättningar som möjligt för pingisklubbarna och andra klubbar. Nya lokaler var en förutsättning för att de skulle kunna utveckla sin verksamhet, säger Lars Björketun.

Den beräknade tiden från det första spadtaget till en färdig sporthall är 18 månader. Hallen kommer att byggas intill den befintliga hallen vid Upplands-Brogymnasiet. Den nya sporthallen är ritad av Tengbom arkitektkontor. Den ska bli 2 800 kvadratmeter stor, varav 1 716 kvadratmeter är själva spelytan, och rymma fyra omklädningsrum och en läktarkapacitet för 300 personer.

Vid större evenemang ska relevant service kunna erbjudas.

Projektet är en satsning på framför allt barn och ungdomar, och en del i kommunens trygghetsarbete.

– Det är en stor satsning för kommunen. Det har varit en lång process, så nu känns det bra att vi är i gång, säger Lars Björketun.

Klubbarna har väntat länge

På Tibble Kungsängen Bordtennisklubb är man förväntansfull och glad.

– Vi har väntat länge på att få bättre möjligheter att utveckla det vi håller på med, säger ordförande Roy Westin.

De håller till i Lillsjöskolans gymnastiksal, där de inte har kunnat hålla tävlingar utan fått åka långt även för hemmamatcher, och varit tvungna att hålla tillbaka för att hålla sig inom ramarna.

– Vi var uppe i högsta ligan ett tag, men vi fick dra bort det laget eftersom det kändes ekonomiskt osäkert, och barn- och ungdomsverksamheten vill man inte riskera, säger Roy Westin.

Klubben har inte kunnat låta barn och ungdomar prova på på sportloven, för om någon skulle vilja börja spela har de bara hamnat sist i en lång väntelista.

– Den nya hallen blir en jättestor förändring. Det ger sådana möjligheter. Jag ser ljust på framtiden för bordtennisen i Upplands-Bro, säger Roy Westin.

Upplands-Bros nya sporthall

Den nya sporthallen ska byggas intill den befintliga hallen vid Upplands-Brogymnasiet i Kungsängen.

Första spadtaget tas någon gång i vår och sedan är bygget beräknat till 18 månader.

Sporthallen blir 2 800 kvadratmeter stor, anpassad för bordtennis men flexibel att användas även för andra sporter och evenemang.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt