Snart dags för årets långbord i Sumpan

Sundbybergs kräft– och surströmmingsskiva ska även locka yngre besökare, det är målsättningen för nya centrumledaren Katarina Törnell.

  • Publicerad 01:15, 21 jul 2017

”Med åren har man förstått hur speciellt det här är.

Torsdagen den 31 augusti är det åter kräft- och surströmmingsskiva utmed Sturegatan. För 32:a gången sedan premiäråret 1986.

– Personligen tycker jag att det är väldigt speciellt med surströmmingsänden, säger Katarina Törnell, centrumledare och ny i rollen som chef för arrangerande Sundbybergs stadskärneförening.

– När vi kontaktade Sundbybergs storband, som tidigare spelat vid surströmmingsborden, tackade de ja direkt och svarade: ”vi har lärt oss att gilla dofterna”.

Festen, numera känd långt utanför Sundbybergs stadsgräns, startades redan 1984. Då serverades bara kräftor, men två år senare kom surströmmingsburkarna med på menyn. Numera äts mer surströmming i gatans östra del än det sörplas kräftspad vid Nybergs Torg. Internmatchen mellan delikatesserna slutade i fjol med 500 portioner surströmming mot 400 portioner kräftor.

Ett cirka 180 meter långbord ställs upp utmed Sturegatan och besökarna snitslar sig fram mellan knallar, uteserveringar, butiksvaror och scenuppträdanden. När vädret varit med arrangörerna har polisen vid några tillfällen uppskattat att skivan samlat 30 000 besökare under de fem timmarna.

För sundbybergare handlar det om en minifestival där man tar en runda, träffar bekanta, köper en godisrem, kollar ett uppträdande och har det bra.

– Med åren har man förstått hur speciellt det här är. Särskilt för surströmmingsälskare, som ju inte kan öppna en burk på balkongen, säger Bengt Millstedt från Lions i Sundbyberg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48

Conradi ny gruppledare för M

Nyheter Tar över efter Mikael T. Eriksson Axel Conradi efterträder Mikael T. Eriksson som Moderaternas gruppledare i Sundbyberg. Beslutet togs vid ett sammanträde med Moderaternas kommunfullmäktigegrupp på måndagskvällen.tisdag 11/12 9:18

Towe Hägg – polisen som alltid pratar

Nyheter Vi träffade polisen som uttalar sig mest i Stockholm Polisens presstalespersoner är de som citeras absolut mest i Stockholm. Och den polis som kanske oftast uttalar sig om pågående brott heter Towe Hägg.tisdag 11/12 6:50