Folkfest. Jan Björnum är taggad inför årets lopp. Bilden till vänster är från tävlingen 2015. Foto: Karoline Montero Araya/Stella Papapanagiotou

Snart dags för Brommas mest folkkära lopp

Slutet av maj månad innebär extra mycket rörelse kring Nockebybanan, när runt tusen personer i alla åldrar springer genom villakvarteren i det klassiska Tolvanloppet.

  • Publicerad 16:10, 17 maj 2019

Den 25 maj är det dags för Brommaborna att snöra på sig joggingskorna. Då går nämligen den 36:e upplagan av Tolvanloppet av stapeln.

– Vi är jättetaggade, det känns hemskt kul och loppet har fått stor uppmärksamhet. Det är för alla generationer, säger tävlingsledaren Jan Björnum.

Det klassiska loppet går längs med Nockebybanan med start och mål på Ålstensgatan. Deltagarna kan välja att springa sex eller tolv kilometer, och för de yngsta finns 150- och 250-meterslopp.

Därför hade alla mycket bättre tid på Tolvanloppet förr

Går att anmäla sig samma dag

Nästan tusen personer har anmält sig till årets tävling, men Jan Björnum berättar att det fortfarande finns tid för den som velar.

– Man kan anmäla sig ända fram tills själva tävlingsdagen, någon timme innan start. Men som gammal tävlare vet jag ju att man behöver ladda upp mentalt en tid innan, säger han.

Löparna kommer i vanlig ordning springa bland Brommas kvarter, och bli påhejade av både publik och de cirka 120 funktionärer som finns på plats för att hjälpa till.

– Vi kommer även ha ett duktigt professionellt band som spelar. Det är kul, varje gång man springer förbi musiken blir det som en kick, säger Jan Björnum.