Fladdermöss trivs i Säbytrakterna på Järvafältet, berättar fladdermusexperten Håkan Ignell. Arkivbild. Foto: Louise Bornhall

Snart dags för fladdermussafari i Säby

Nyfiken på fladdermöss? En kväll nästa vecka finns chansen att både se och höra dem ute på Järvafältet, med en expert och ultraljudsdetektorer till hjälp.

  • Publicerad 16:35, 15 aug 2019

I 25 år har Håkan Ignell jobbat med fladdermöss på olika sätt, och har flera gångar hållit i fladdermusspaningar i Järfälla för nyfikna besökare.

Nu på tisdag kväll är det dags igen, i området kring Säby gård på Järvafältet, där runt sju olika arter fladdermöss finns. Utöver lite prat och introduktion till fladdermössens värld, kommer det (förhoppningsvis) att gå att både se och höra dem.

– Vi kommer att titta efter dem, men de är lite svåra att se. Och med hjälp av detektorer kommer vi att lyssna efter dem. Fladdermöss skickar ut ultraljud för att navigera, som vi inte kan höra utan utrustning. Att höra dem ger också en möjlighet att få lite kläm på vad det kan vara för art, säger Håkan Ignell.

Vad fascineras du av med fladdermöss?

– Det är ett däggdjur som flyger, dessutom har den en inbyggd radar. Det är unikt att kunna flyga och navigera på natten på det sättet som fladdermöss kan, de har en tredimensionell bild av världen eftersom de flyger, säger han.

Trivs i Säbytrakten

Att ge sig ut på egen hand utan rätt utrustning kan alltså vara lite knepigt om man vill komma nära de flygande däggdjuren. Däremot trivs fladdermössen i Säby tack vare den varierande miljön med vatten, lövskog, gamla hus och betesmarker, berättar Håkan Ignell.

Tidigare har det kommit mellan 20 och 50 personer på vandringarna i Järfälla, och Håkan Ignell berättar att det inte är någon terrängpromenad som gäller.

Då kan du spana efter fladdermöss

Tisdag 20 augusti, klockan 20.30-23.00 vid Säby gård på Järvafältet, samling sker vid Café Säby gård. Guidar gör Håkan Ignell, arrangör är Järfälla kommun. Vandringen är gratis.

Stockholm Direkt