Festivalstämning. Nästa vecka går den lokala upplagan av Funkisfestivalen av stapeln. Anders Cederin till vänster i bild. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Snart dags för Funkisfestivalen i Järfälla

Just nu övar artisterna i Järfälla för fullt inför årets lokala upplaga av Funkisfestivalen. "Det kommer bli bättre än Melodifestivalen", säger konferencieren Anders Cederin.

  • Publicerad 16:50, 13 jan 2020

Söndagen den 26 januari hålls Järfällas delfinal i musiktävlingen Funkisfestivalen. Elva deltagare gör upp om en åtråvärd plats i semifinalen den 28 och 29 april på i Nalen i Stockholm. Bland årets bidrag finns allt från egenskrivna alster till covers på kända låtar.

– En kommer etta och alla andra kommer tvåa. Det viktigaste är att lyfta den här målgruppen och låta dem delta i kulturlivet, säger Anders Cederin från föreningen Funkisglädje, som arrangerar delfinalen tillsammans med Järfälla kommun.

Levande musik

Samtliga deltagare har en koppling till kommunen och någon form av funktionsvariation under LSS. Men Anders Cederin uppmanar alla att skaffa biljetter.

– Många av artisterna är väldigt duktiga. Jag och flera med mig tycker att Funkisfestivalen är bättre än den stora kända Melodifestivalen, eftersom vi, till skillnad från dem, har levande musik.

Orkestern kommer att bestå av professionella musiker från Järfälla kulturskola under ledning av kapellmästaren Johan Westre. Utöver de tävlande kommer även förra årets vinnare Natascha Nahlén inta scenen med sitt vinnarbidrag "Utan dina andetag". Fjolårsvinnaren ingår i juryn tillsammans med andra profiler från kommunen.

Biljetter till festivalen har redan släppts, och finns att hämta på Jakobsbergs bibliotek.

– De är gratis men max fem per person är det som gäller. Annars kanske någon hade tagit alla biljetter, skrattar Anders Cederin.

Den stora riksfinalen hålls på Stockholm Waterfront den 24 augusti.