FRG:s övning, där Peter Wallgren till vänster i bild är övningsledare, kommer att hållas i Fjällenskolans lokaler och i området utanför skolan. Arkivbild. Foto: Louise Bornhall/Emelie Henricson

Snart dags för stor krisövning i Viksjö

Nästa lördag kommer en stor övning inför en eventuell kris att pågå i Fjällenskolan i Viksjö. Bakom övningen ligger Frivilliga resursgruppen, FRG.

  • Publicerad 16:43, 3 sep 2019

Snart kommer området utanför Fjällenskolan förvandlas till en kriszon.

Anledningen? FRG i norra Storstockholm, där alla kommuner i norra delen av länet ingår, laddar för en gemensam övning.

– Tanken är att om något större skulle inträffa, ska vi känna varandra och jobba på samma sätt, säger Peter Wallgren, övningsledare från FRG Järfälla.

Syftet med FRG är att stötta kommuner i deras arbete vid eventuella kriser – i allt från översvämningar till längre strömavbrott eller evakuering.

Nästa lördag, den 14 september samlas mellan 100 och 120 representanter från elva olika kommuner i Fjällenskolan i Viksjö för en gemensam övning.

Här lär sig Järfälla söka skydd under iscensatt krig

"Har vissa metoder"

Utöver att deltagarna ska få öva på olika metoder och första hjälpen, är det hemligt exakt vad övningen går ut på, för att inte FRG:s medlemmar ska vara allt för förberedda på vad som väntar. Men Peter Wallgren ger en fingervisning.

– Vi förväntas hjälpa till med att initialt ta hand om personer som blir evakuerade från sina bostäder, och så har vi vissa metoder för att snabbt och effektivt kunna utföra våra uppgifter vid stora översvämningar. Det är inte så avancerat, men vi ska se till att man vet vilka rutiner som finns och vem som ger direktiv, säger han.

Det kommer också att vankas matlagning ute i det fria.

– Vi behöver klara av att laga mat till folk utomhus, och det har vi faktiskt inte gjort i en övning förut. Vi behöver ju själva äta vid övningen, så det blir nytta med nöje, säger Peter Wallgren.

Boende precis vid Fjällenskolan kommer att få information i brevlådan om övningen, men den lär inte märkas av omgivningen.

Stockholm Direkt