Repris. Så här såg tävlingen ut förra året, då det var premiär. Foto: Mikael Kippilä

Snart dags för tufft mountainbikelopp i Bruket

Nästa söndag går ett mountainbikelopp av stapeln i Bruket, för andra året i rad. Arrangören hoppas dubblera förra årets deltagarsiffra.

  • Publicerad 11:34, 20 aug 2019

Vissa blir svettiga bara av att se Bruketbacken – andra planerar att bestiga den på cykel flera gånger om.

Det är Järfälla cykelklubb som för andra gången arrangerar Järfälla XCO (cross country olympic), en gren som går ut på att cyklisterna kör ett bestämt antal varv på en rundbana. I loppet är det den permanenta banan på fyra kilometer i Bruket som gäller, en kuperad bana med inbyggda hinder i skogsterräng, och där toppen av Bruketbacken alltså ingår.

– Det är väldigt intensivt, det är maxpuls. Eliten kör sex varv och håller på i runt en och en halv timme, då är det full fart. Men vi har alltifrån nybörjarklass och motion till elit, säger Mikael Kippilä, sekreterare i Järfälla cykelklubb.

Hoppas på fler cyklister

Förra året deltog runt 80 personer, och förhoppningen är att deltagarantalet i år ska stiga till 150-200 personer. Flera elitcyklister är med och tävlar, liksom barn och ungdomar från 10 år och uppåt.

– Det är Stockholms bästa bana, med den finaste utsikten. Det är väldigt publikvänligt, så kom dit och titta hur fort det går att cykla i skogen, säger Mikael Kippilä.

Söndag 1 september går loppet av stapeln, med första start klockan 11. Matförsäljning kommer att finnas på plats, och start och mål sker nedanför Bruketbacken. Läs mer på jarfallaxco.se

Stockholm Direkt