På lördag avgår andra delen av Edsviken Maraton som anordnas av Spring för livet-arrangören Nicholas Roman. Foto: Anton Kyhlbäck

Snart dags för världens längsta marathon

Nästa lördag går startskottet för tredje omgången av världens längsta marathon i Sollentuna vid Edsviken.

  • Publicerad 10:00, 18 aug 2019

Den 24 augusti bär det av.

Då springer 200 personer 21 kilometer runt Edsviken. Cirka tre fjärdedelar går på grus, resten på asfalt, och förbi älggrundet, Ulriksdals slott, Sätra äng och med flera platser. Sollentunabon Nicholas Roman startade loppet för två år sedan, vintern 2018.

Förutom loppet anordnar Roman även andra sportevenemang som Spring för Livet.

– Jag gillar att göra något så andra rör på sig och har kul, jag får energi av det. Edsviken Marathon är ett litet, men väldigt trevligt, personligt lopp, säger han.

Edsviken Maraton har ett annorlunda upplägg.

Det kallas världens längsta maraton, i och med att det är uppdelat i två delar, vinterloppet och sommarloppet. Löpare tävlar i både par och solo, i herr, dam och mix, vid varje tillfälle. Paren som springer både vinter- och sommarloppet vinner även i egen klass.

– Alla får ena halvan av medaljen oavsett placering. Vi kallar det vår BRF medalj, som står för best running friend. En medalj delad i två som man kan dela på helt enkelt, säger Nicholas.

I vintras deltog 360 av 400 anmälda, trots det svåra vädret, berättar Nicholas, och på lördag beräknas ungefär 200 delta.

– På sommaren är det lite färre antal deltagare eftersom det pågår många andra lopp samtidigt. Det är lite loppens högsäsong just nu.

Team Rynkeby deltar som funktionärer och samlar in pengar till Barncancerfonden.

Vad inspirerade dig till att starta det här?

– Det är så otroligt vackert runt Edsviken. Kommunerna har renoverat stigarna längs med vattnet, och jag gillar det med allemansrätten att man kan springa på en stig intill en 40-miljonersvilla som är öppen för allmänheten.

Medaljen är uppdelad i två delar. En för vinterloppet - och en för sommarloppet. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu börjar försäljningen av Sollentunahem

Nyheter Under hösten ska kommunen hitta en ny aktör Konsultföretaget Svefa har fått uppdraget att under hösten hitta en köpare till Sollentunahems hyresrätter i Rotebro. På torsdag hålls första informationsmötet med hyresgästerna.onsdag 18/9 10:26

Rotebroleden fortfarande inte helt färdig

Nyheter Nattarbeten pågår Klart våren 2019 står det på skyltarna som omgärdar Rotebroleden – men än så länge pågår bygget på sina håll. Här är nya tidsplanen.tisdag 17/9 11:37

Här har elever fått skapa sina egna lekplatser

Nyheter Två skolor får nya lekplatser Två nya lekplatser invigs inom kort på två av Sollentunas kommunala skolor. Eleverna har varit med i arbetet, från ax till limpa.måndag 16/9 17:48
Stockholm Direkt