På lördag avgår andra delen av Edsviken Maraton som anordnas av Spring för livet-arrangören Nicholas Roman. Foto: Anton Kyhlbäck

Snart dags för världens längsta marathon

Nästa lördag går startskottet för tredje omgången av världens längsta marathon i Sollentuna vid Edsviken.

  • Publicerad 10:00, 18 aug 2019

Den 24 augusti bär det av.

Då springer 200 personer 21 kilometer runt Edsviken. Cirka tre fjärdedelar går på grus, resten på asfalt, och förbi älggrundet, Ulriksdals slott, Sätra äng och med flera platser. Sollentunabon Nicholas Roman startade loppet för två år sedan, vintern 2018.

Förutom loppet anordnar Roman även andra sportevenemang som Spring för Livet.

– Jag gillar att göra något så andra rör på sig och har kul, jag får energi av det. Edsviken Marathon är ett litet, men väldigt trevligt, personligt lopp, säger han.

Edsviken Maraton har ett annorlunda upplägg.

Det kallas världens längsta maraton, i och med att det är uppdelat i två delar, vinterloppet och sommarloppet. Löpare tävlar i både par och solo, i herr, dam och mix, vid varje tillfälle. Paren som springer både vinter- och sommarloppet vinner även i egen klass.

– Alla får ena halvan av medaljen oavsett placering. Vi kallar det vår BRF medalj, som står för best running friend. En medalj delad i två som man kan dela på helt enkelt, säger Nicholas.

I vintras deltog 360 av 400 anmälda, trots det svåra vädret, berättar Nicholas, och på lördag beräknas ungefär 200 delta.

– På sommaren är det lite färre antal deltagare eftersom det pågår många andra lopp samtidigt. Det är lite loppens högsäsong just nu.

Team Rynkeby deltar som funktionärer och samlar in pengar till Barncancerfonden.

Vad inspirerade dig till att starta det här?

– Det är så otroligt vackert runt Edsviken. Kommunerna har renoverat stigarna längs med vattnet, och jag gillar det med allemansrätten att man kan springa på en stig intill en 40-miljonersvilla som är öppen för allmänheten.

Medaljen är uppdelad i två delar. En för vinterloppet - och en för sommarloppet. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nattvandrare punktmarkerar otrygga platser

Nyheter Arbetar aktivt för att öka tryggheten efter dödsskjutning Sedan en man sköts till döds vid busstorget arbetar nattvandrarna Farsor och morsor med att öka tryggheten genom att punktmarkera olika platser i Sollentuna.tisdag 18/2 17:11

Fem dömda för inbrott i norra Stockholm

Nyheter Åklagare: Positivt att vi lyckats bryta en inbrottstrend Fyra män och en kvinna har dömts till fängelse och skyddstillsyn för 18 inbrott i bostäder i norra Stockholm.måndag 17/2 15:37

Så vill Sollentunahem använda sina lokaler

Nyheter "Det finns inget motstånd till att släppa in föreningar" Flera lokaler står oanvända på Malmvägen - samtidigt som föreningar har svårt att hitta lokaler. Sollentunahems vd menar att många av lokalerna inte är anpassade för föreningar.fredag 14/2 16:00
Stockholm Direkt