Ska bli park. Den pågående entreprenaden av södra Norra stationsparken. Foto: Märit Wikström/Stockholms stad

Snart får Hagastaden sin första park

I september är planen att första delen av nya Norra Stationsparken i Hagastaden ska invigas. Den kommer bland annat att innehålla ett trettiotal träd samt bambu- och klätterväxter.

  • Publicerad 16:00, 12 jun 2019

Den första delen av Norra Stationsparken, som går från Norra Stationsgatan upp mot Hagaesplanaden, parallellt med Hälsingegatan, planeras vara klar i höst.

– Det börjar ju ha flyttat in många nya invånare i Hagastaden och vi tycker det är viktigt att kunna erbjuda trivsamma allmänna ytor att vistas på, så vi har prioriterat att komma igång med parken. Den håller på att byggas just nu och vi räknar med att det är klart i september. Bygget kommer att vara igång i sommar, vilket är rätt ovanligt eftersom många byggen stannar upp då, säger Anna Näslund på exploateringskontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den här delen av parken kommer att bli cirka 90 meter lång och 22 meter bred och kommer att innehålla studsmattor, en skejtgrop och en stor roterande platta som man kan sitta eller ligga på.

Dessutom blir det cirka 30 träd samt bambu- och klätterväxter. Exempel på träd som planteras är japansk magnolia, silverlönn och prydnadskörsbär. Större träd kommer eventuellt att planteras först under 2020, beroende på leveranstid, men de mindre ska komma på plats redan i höst. Det planteras även blommor som till exempel kejsarkronor, krolliljor och löjtnantshjärta.

Hela Norra Stationsparken, som blir cirka två hektar stor, byggs i fyra etapper och hela planeras vara klar 2027.

Skiss. Illustrationen för hela parken är preliminär och kan förändras. Foto: Andersson&Jönsson/Stockholms stad