Nytt liv. Gerd Milema och Johan Meder på Alm Equity som byggt om Ericssons gamla kontor. De första lägenheterna i huset är snart inflyttningsklara. Foto: Sacharias Källdén

Snart flyttas det in i Ericssons gamla tegelborg

Snart bärs flyttkartongerna in i Ericssons gamla kontorsborg som är det första huset att bli klart i The Brick, Telefonplans nya, "unga, kreativa" område. Här ska hela 1400 bostäder byggas.

  • Publicerad 19:30, 3 okt 2019

Den stora tegelborgen som tornar upp intill Södertäljevägen har varit ett landmärke vid Västberga och Telefonplan sen 60-talet. Men sen 2013 har huset, där kontorsanställda på Ericsson en gång satt och rökte vid sina skrivmaskiner, ekat tomt.

2016 klubbades planerna för hela området mellan Tellusborgsvägen, Radiusbacken och Mikrofonvägen kallat The Brick. Förutom att fem nya hus byggs, bevaras
Ericssonhuset.

Utsikt. Här ser man delar av The Brick där flera nya hus ska byggas. Den blåa byggnaden som skymtas rivs snart. Foto: Sacharias Källdén

Vision. Bredvid Ericssons gamla kontorshus ska det också byggas nya hus med start nästa år. Foto: White Arkitekter

Första inflytt i december

Invändigt har tegelbyggnaden blåsts ut för att ge plats åt 345 lägenheter, 192 av dem är färdiga i december. Men den gamla fasaden med sina karaktäristiska smala, höga fönster anses ha ett stort kulturhistoriskt värde och är intakt.

– "Men gud, hur kan man bo där med de smala fönstren" är den vanligaste reaktionen jag får. Men mot E4:an har vi bara korridorer för att lösa ljudproblematiken. Alla lägenheter är vända inåt gården med helglasade balkongdörrar och stora fönster, säger Gerd Milema på byggbolaget Alm Equity.

Hon och kollegan Johan Meder visar runt i det före detta kontorshuset som blir helt klart nästa år. Då startar också flera andra stora projekt i The Brick.

Ericssons blåa laboratorium rivs för att ge plats åt bostäder. Alm räknar också med att börja bygga garage och bostäder intill Ericssonhuset, längs Södertäljevägen, under 2020.

Ytterligare projekt ligger i pipen, till exempel ska Internationella engelska skolans-hus rivas och bostäder byggas utmed Tellusborgsvägen men tidplanen för det är mer oklar.

Ljust. Långa korridorer har byggts längs med fönstren mot E4:an. Lägenheterna är byggda in mot gården. Foto: Sacharias Källdén

Visning pågår. 192 är inflyttningsklara i december. Försäljningen pågår. Foto: Sacharias Källdén

Fler, mindre lägenheter

Totalt ska det bli 1400 bostäder när The Brick är klart. Från början var siffran 1 000 bostäder men lägenheterna blir nu fler och mindre.

– Det finns för få små bostäder i området och vi tror på en yngre målgrupp som attraheras av Telefonplan, säger Gerd Milema.

Att The Brick skulle bli ett ungt, kreativt område var en tidig vision. När planen klubbades och vid byggstarten pratade både staden och ALM om att innerstan nu skulle växa utanför tullarna, om ett nytt "creative district" med en känsla av New York och Berlin. Hur det blir det med de urbana drömmarna återstår att se.

Professor: Därför är Tellus towers inte skrotat

– Vi ska förutom bostäderna även göra en park, ett torg och bygga en gångfartsgata som kan ge stadsliv och har en dialog med företag om bostadsnära tjänster som paketutlämning och kylrum för matleveranser. Det kan också bli bil- och cykelpooler, säger Johan Meder på Alm Equity.

Ingång. Ericssonskontorshus får nya entréer mot Södertäljevägen och cykelstråket som går precis utanför dörren. Foto: Sacharias Källdén

Folkliv? En ny gågata byggs rakt genom The Brick. Foto: White Arkitekter

Det har också pratats om krogar och fik i The Brick som får flera lokaler i bottenplan. Fem av dem står snart klara i Ericssonhuset, men vilken verksamhet som flyttar in är inte bestämt.

Klart är att områdets första boende kommer att vara grannar med en stor byggarbetsplats i flera år framöver. Senast 2027 ska hela The Brick stå klart.

Ny park. Längst ner på den har skissen, som visar flera nya byggnader, syns Radiusbacken. Foto: White Arkitekter

Ljust. Lägenheterna i det före detta kontorshuset ligger mot gården och har större fönster än rutorna man ser från E4. Foto: Sacharias Källdén

Det här händer 2020

Andra halvan av Ericssonhuset blir inflyttningsklart i november.

Ett före detta laboratorium i en blå byggnad rivs. Bygget av 204 bostäder startar på samma plats.

Ytterligare ett stort kvarter med flera bostäder och ett garage börjar byggas utmed E4.