"Ett frenetiskt arbete" pågår för att rädda Storkyrkobadet i Gamla stan, men nu är det bråttom att hitta en lösning. Foto: Erik Simander

Snart för sent att rädda Storkyrkobadet i Gamla stan

Snart är det för sent att rädda Storkyrkobadet i Gamla stan. Innan april är slut måste föreningens ekonomiskt tuffa läge ha ändrats radikalt. Hoppet: Att sänka hyran med 400 000 kronor.

  • Publicerad 12:27, 17 mar 2017

Nedläggningshotade Storkyrkobadet i Gamla stan, som var på väg att klappa igen vid årsskiftet, räddades från stängning i elfte timmen av Södermalms stadsdelsnämnd.

I december gav stadsdelen föreningen som driver badet ett bidrag på 265 000 kronor. Pengarna räcker för att driva badet vidare i ett halvår.

Men nu är det bråttom att hitta en annan lösning på badföreningens ekonomiska huvudvärk.

– Om inget nytt händer måste jag säga upp kontraktet innan den sista april. Det är väldigt tajt, säger Teddy Nordmark, ordförande i badets förening.

Stor hyreshöjning

Badet har höjt entrépriserna med en tia och öppnat upp badet på lördagar för familjer. En satsning som varit mycket lyckad, enligt Teddy Nordmark.

Men de nya intäkterna är långt ifrån tillräckliga för att täcka badets nya kostnader. I januari höjdes årshyran från 120 000 kronor till 530 000 kronor.

LÄS MER: Nya glesbygdshotet mot Gamla stan – nu kan även badet försvinna

Tidigare har kommunala skolfastighetsbolaget Sisab betalat för drift och underhåll av badet som ligger under Estniska skolan, men staden anser att det är för dyrt att ha kvar badet som bland annat används av elever på Estniska skolan och på Storkyrkoskolan.

"Olle Burell en bromskloss"

Men badföreningen hoppas fortfarande få ner sin hyra till den gamla nivån.

– Vi synar kostnaderna för att se exakt vad vi betalar för och varför. En stor kostnad nu är vattenproverna som tas. De vill vi börja ta själva. Idag betalar vi en årshyra men vi skulle vilja betala en timhyra för de timmar vi faktiskt är här. Skolorna använder också omklädningsrummet och duscharna här men de betalar inget till oss, säger Teddy Nordmark.

Föreningen har också sökt bidrag, bland annat från Arvsfonden.

Tror du att ni kommer att klara det här?

– Jag vågar inte tro någonting men jag hoppas såklart. Men en stor bromskloss är Olle Burell som är ordförande i Sisab, säger Teddy Nordmark.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) har tidigare gjort klart att han inte är beredd att skjuta till pengar för att rädda badet. Skolorna anses inte behöva en ett eget bad. Idrottsförvaltningen vill inte heller betala för att behålla badet.

Oppositionen är kritisk till beslutet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.