Snart har den rosa färgen torkat

Barn och unga ligger bakom den rosa parkourparken som snart invigs i Rissne. – Det kommer att bli fint, säger Freja Yousef som varit med och bestämt hur den ska se ut.

  • Publicerad 08:02, 4 sep 2017

”Det behövs inte fotbollsskor eller
annan
utrustning, många kan
vara med

En yta för spontanidrott i Rissne skulle utvecklas och kommunen vände sig till ungdomarna själva för idéer.

– De sa att de hade två miljoner att använda för att utveckla området. Vi samlade in alla barnen för att de skulle få bestämma hur det skulle se ut. Många sa att de ville ha utegym eller parkour, säger Amanuel Gebresus som tidigare varit Rissneambassadör.

Research gjordes genom studiebesök på andra parkouranläggningar runtom i Stockholmsområdet. Dessa visades upp via powerpoint-presentation för barn och unga som sedan fick bestämma mer utförligt hur parken skulle se ut.

Arkitekten Xinga Li arbetade fram ett förslag med deras idéer i åtanke.

Att parken skulle vara rosa var en självklarhet.

– Tjejer tar för sig mer om det är rosa, det är inte bara för killar. Alla är där, säger Freja Yousef, som gick i nian på Grönkullaskolan när projektet inleddes.

Parkour är nästa steg efter att man blivit för stor för att klättra på klätterställningar, enligt henne.

– Man är ute och gör något kul tillsammans med sina vänner. När man inte har något att göra så kan man komma hit, säger hon.

Aktiviteten är inte heller ekonomiskt betungande.

– Det behövs inte fotbollsskor eller annan utrustning, många kan vara med. Sedan är det coolt också, säger Amanuel Gebresus.

Jesper Eriksson från föreningen Street Mentality är den drivande kraften bakom att parkour blivit så hett just i Sundbyberg. För inte så länge sedan öppnade Stockholms enda parkourhall i Milot.

Nu kryper verksamheten uppåt i åldrarna och sprider sig utanför centrala Sundbyberg, där de först började.

– Folk tränar för att det är kul. Vi gör allt för att hålla kostnaderna nere, säger Jesper Eriksson.

Han har däremot lyckats söka och få två miljoner kronor till projektet från Stockholmsidrotten. Parken i Rissne har mest rails och inte så många murar, för att skapa mer öppenhet och en tryggare känsla.

Många deltagare i processen har varit tjejer och det har bidragit med ett annat tänk, berättar Jennifer Jerez som är verksamhetsansvarig för det som nu heter områdesambassadörerna hos kommunen.

– Mycket kring säkerhet och bra belysning, vad parken lockar till sig för folk. Vi tänkte att det kanske skulle vara bra med fasta bänkar och grillplatser. Men de sa att då kommer det andra ungdomar som bara är där för att hänga, eller äldre som har med sig alkohol och får de yngre att känna sig otrygga, säger hon.

Parken invigs lördagen den 9 september, samtidigt som fjärde årgången av Rosa Pantern cup hålls. Färgen rosa är en symbol.

– Det är en så enkel detalj, men det står för något, säger Jennifer Jerez.

MER Parkourparken

Parkourparken är belägen bredvid Rosa pantern-basketplanen.

Även denna gång har barn och unga fått bestämma utformning av parken.

Rissneambassadörerna drev under 2016 en process som bestod av workshops, studiebesök och uppsökande arbete för att involvera barn och unga i Rissne.

Barn och ungas idéer togs sedan i beaktning när arkitekten Xinga Li arbetade fram ett förslag.

”Genom hela processen var det ett högt deltagande av tjejer vilket resulterade i att vi återigen bygger en aktivitetsyta med ett genustänk.”

Källa: Sundbybergs stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Man misshandlad i Hallonbergen

Nyheter En man misshandlades svårt i Hallonbergens centrum tidigt på lördagsmorgonen.lördag 23/6 12:55

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38