DUVSLAGET. Jan R Nilsson tror att Stallbackens vänner får rätt i Tingsrätten. Foto: Pauline Cederblad

Snart inleds rättegången om Duvslaget

På tisdag inleds rättegången som ska avgöra vilka som har rätt till Duvslaget. Tvisten har genererat stora advokatkostnader för både Stallbackens vänner och kommunen.

  • Publicerad 10:00, 1 mar 2019

Vi är övertygade om att vi kommer att vinna och få rätt till Duvslaget.

Tvisten om Duvslaget, det lilla röda huset intill konsthallen vid Edsviken, har pågått i många år.

Den ideella föreningen Stallbackens vänner menar att de har rätt till huset. De använde nämligen de försäkringspengarna de fick ut efter att Duvslaget brunnit ner till att bygga upp det igen.

Kommunen argumenterar från sin sida att Duvslaget ligger på deras mark, och att Stallbackens vänner enbart har varit hyresgäster. De var heller aldrig tvingade att använda försäkringspengarna till att bygga upp huset igen, menar de.

Nu ska Attunda Tingsrätt avgöra vilka som har rätt till byggnaden. På tisdag inleds huvudförhandlingarna som kommer att pågå i drygt en vecka.

Det står mycket på spel. Stallbackens vänner har hittills lagt nästan en miljon kronor på advokatkostnader.

– Vi är övertygade om att vi kommer att vinna och få rätt till Duvslaget. Men det är förvånande att kommunen lägger mer pengar på advokater än att vad som hade behövts för att lösa ut oss, säger Jan R Nilsson, ordförande för Stallbackens vänner.

Men om de får rätt så står fortfarande byggnaden på kommunens mark – och kommunen kan tvinga dem att flytta.

– Vi får se om vi kan komma fram till någon överenskommelse med kommunen om att ha kvar huset där det står nu.

Har ni någon annan plats att ställa det på?

– Nej, tyvärr inte.

MER Detta har hänt

Den ideella föreningen Stallbackens vänner skrev 1992 på ett 25-årigt nyttjanderättsavtal för Duvslaget och rustade då upp det nedgångna grishuset. Sommaren 2016, när avtalet snart skulle löpa ut, meddelade kommunen att de inte ville förnya avtalet med Stallbackens vänner.

En konflikt uppstod. Efter en brand 2009 när hela byggnaden totalförstördes sedan valde Stallbackens vänner att använda försäkringspengarna, drygt tre miljoner kronor, till att bygga upp huset igen. De tycker därför att det är de som har rätt till byggnaden, eftersom de bekostat återuppbyggnaden.

Frågan har varit uppe i Hyresnämnden, som inte tog upp ärendet. Nu tas det istället upp i Tingsrätten.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Då invigs nya Malmparken

Nyheter Projektledare berättar om parken: "Det blir en fantastisk stadspark" I juni invigs Malmparken. Då ska en helt ny lekpark, en fotbollsplan, grillplats samt en vattenlek som är ljussatt under kvällarna vara färdig.torsdag 21/3 8:08

Polisen satsar på trafiksignaler längs E4:an

Nyheter ✓Vill kunna stänga av körfält ✓Polis, räddningstjänst och ambulans ska komma fram snabbare Polisen vill kunna stänga av körfält på E4:an och skapa tillfälliga räddningsgator för ambulans och brandkår. Detta ska göras med hjälp av trafiksignaler.onsdag 20/3 16:10

Nu ska Eriksbergsskolans framtid utredas

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande: "Vi tittar på alla aspekter" I augusti ska framtidsplanerna för Eriksbergsskolan stå klara. Ett alternativ man ska titta närmare på som evakueringsplats, under renoveringsarbetet av skolan, blir Helenelundsskolan.tisdag 19/3 14:25