DUVSLAGET. Jan R Nilsson tror att Stallbackens vänner får rätt i Tingsrätten. Foto: Pauline Cederblad

Snart inleds rättegången om Duvslaget

På tisdag inleds rättegången som ska avgöra vilka som har rätt till Duvslaget. Tvisten har genererat stora advokatkostnader för både Stallbackens vänner och kommunen.

  • Publicerad 10:00, 1 mar 2019

Vi är övertygade om att vi kommer att vinna och få rätt till Duvslaget.

Tvisten om Duvslaget, det lilla röda huset intill konsthallen vid Edsviken, har pågått i många år.

Den ideella föreningen Stallbackens vänner menar att de har rätt till huset. De använde nämligen de försäkringspengarna de fick ut efter att Duvslaget brunnit ner till att bygga upp det igen.

Kommunen argumenterar från sin sida att Duvslaget ligger på deras mark, och att Stallbackens vänner enbart har varit hyresgäster. De var heller aldrig tvingade att använda försäkringspengarna till att bygga upp huset igen, menar de.

Nu ska Attunda Tingsrätt avgöra vilka som har rätt till byggnaden. På tisdag inleds huvudförhandlingarna som kommer att pågå i drygt en vecka.

Det står mycket på spel. Stallbackens vänner har hittills lagt nästan en miljon kronor på advokatkostnader.

– Vi är övertygade om att vi kommer att vinna och få rätt till Duvslaget. Men det är förvånande att kommunen lägger mer pengar på advokater än att vad som hade behövts för att lösa ut oss, säger Jan R Nilsson, ordförande för Stallbackens vänner.

Men om de får rätt så står fortfarande byggnaden på kommunens mark – och kommunen kan tvinga dem att flytta.

– Vi får se om vi kan komma fram till någon överenskommelse med kommunen om att ha kvar huset där det står nu.

Har ni någon annan plats att ställa det på?

– Nej, tyvärr inte.

MER Detta har hänt

Den ideella föreningen Stallbackens vänner skrev 1992 på ett 25-årigt nyttjanderättsavtal för Duvslaget och rustade då upp det nedgångna grishuset. Sommaren 2016, när avtalet snart skulle löpa ut, meddelade kommunen att de inte ville förnya avtalet med Stallbackens vänner.

En konflikt uppstod. Efter en brand 2009 när hela byggnaden totalförstördes sedan valde Stallbackens vänner att använda försäkringspengarna, drygt tre miljoner kronor, till att bygga upp huset igen. De tycker därför att det är de som har rätt till byggnaden, eftersom de bekostat återuppbyggnaden.

Frågan har varit uppe i Hyresnämnden, som inte tog upp ärendet. Nu tas det istället upp i Tingsrätten.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så mycket kostade planerna på linbanan

Nyheter 3,1 miljoner på fem år Förra veckan stod det klart att kommunen lägger ner planerna på linbana mellan Häggvik och Väsjön. Projektet har kostat 4,3 miljoner kronor.tisdag 21/5 11:20

SD:s ordförande hotas med uteslutning

Nyheter Böjer sig inte för partitoppen Sverigedemokraternas ordförande i Sollentuna hotas av uteslutning efter att ha försvarat den omtalade pressekreteraren Mikael Valtersson.måndag 20/5 16:34

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10
Stockholm Direkt