Snart kallt – då räknar alla med nytt stök på biblioteket i Hässelby

Lugnet före stormen. Både bibliotekspersonal och unga räknar med att oroligheterna i vinter kommer tillbaka till biblioteket i Åkermyntan. Samtidigt föreslår Folkpartiet nu att man ska kunna porta besökare.

  • Publicerad 12:38, 25 sep 2015

De kastade böcker efter personalen, betedde sig nonchalant och kunde vara hotfulla mot oss i personalen

Det var i vintras som oroligheterna började på biblioteket i Åkermyntan i Hässelby villastad. Upprepade gånger utsattes biblioteket för trakasserier – ungdomar som välte ned böcker och uppträdde högljutt.

– De kastade böcker efter personalen, betedde sig nonchalant och kunde vara hotfulla mot oss i personalen, säger Annika Maaranen, som arbetet i 18 år på biblioteket i Hässelby villastad.

"Ett sätt att signalera"

Enligt henne eskalerade situationen under våren och man valde då att stänga biblioteket under sena eftermiddagar.

– Det var ett sätt att signalera att det inte stod rätt till här på biblioteket, säger hon.

LÄS ÄVEN: Biblioteket i Hässelby villastad tvingas ha eftermiddagsstängt – trots vakter

Men det har blivit lugnare nu enligt Annika Maaranen – men samtidigt tror hon inte att det håller i sig.

– Det är lugnare nu, men kylan har inte kommit än – nu hänger fortfarande många ute, säger hon och berättar att ungdomarna var mellan 13 och 23 år.

"De yngre hänger med de äldre"

21-åriga Frans Alwani, butiksägare i Åkermyntan, tror att det är en av anledningarna till att en fritidsgård inte hjälper mot stöket.

– Du får högst vara 18 år för att gå där. De yngre hänger ju med de äldre som inte får komma in på fritidsgården, då hänger de här istället. Inget ställe tror jag kommer hjälpa – här kan de vara från åtta på morgonen till åtta på kvällen, säger han.

"Tror det kommer bli som förut"

17-åriga Mihaela Papadopoulou kommer ofta till Åkermyntan efter skolan för att träffa vänner. Hon vill att det ska finnas något ställe som öppnar tidigt och där alla kan vara oavsett ålder.

Hennes kompis Ismail Ibrahim, 14 år, tror att det blir samma visa i vinter som i fjol.

– Det är lugnare nu än vad det var innan sommaren, men jag tror att det kommer bli som förut, säger han.

"Avvisa dem som hotar och ställer till med bråk"

Mot bakgrund av händelserna på biblioteket i Hässelby villastad föreslår nu Folkpartiet att man ska kunna porta besökare från stadens bibliotek.

– Det här handlar inte om att det är högljutt, utan det handlar om rena hot och trakasserier mot personal, säger Rasmus Jonlund (FP), vice ordförande i kulturnämnden.

Han tillägger:

– Vi måste göra mer än vad vi tidigare gjort. Biblioteket är en plats där man ska vara trygg och man måste kunna avvisa dem som hotar och ställer till med bråk, säger Rasmus Jonlund (FP), vice ordförande i kulturnämnden.

Inte mycket att göra

Enligt Annika Maaranen, vid Hässelby villastads bibliotek, finns det i dagsläget inte mycket de kan göra om någon bråkar på biblioteket mer än att tillkalla vakt eller polis.

– Vi är en offentlig plats, vi kan få hjälp från polis att avhysa folk men kommer de tillbaka nästa dag måste vi släppa in dem, säger hon.

LÄS ÄVEN: Stadsbiblioteket mörkade orsaken till stängningen av Villastadens bibliotek

Ändrade öppettider

Det var i maj som biblioteket i Hässelby villastad beslutade att ha eftermiddagsstängt och endast vara öppet från 09:00 till 15:00. Efter sommaren har man gått tillbaka till de ordinarie öpettiderna som varierar mellan 10:00 till 19:00.