Anrikt. Lyran, som byggdes 1867 som en sommarvilla för paret Carl och Fredrika Limnell, har fungerat som kafé och konditori sedan mitten av 60-talet. Foto: Claudio Britos

Snart kan du bli på lyran – på Lyran

Efter att ha varit kafé i 35 år ska det klassiska Konditori Lyran växla upp och börja servera sprit. "Man ska kunna ta sig ett glas öl eller vin till sin räksmörgås"

  • Publicerad 14:57, 27 feb 2020

I sommar kan Bredäng komma att få ett nytt vattenhål, på platsen där det idag står ett mycket gammalt sådant.

Efter 35 år som "bara kafé" har nämligen Konditori Lyran ansökt om serveringstillstånd för starkare grejer än punschpraliner.

– Vi har på senare år börjat fokusera mer på mat och blivit mer som en restaurang, så nu känns det som rätt tid att söka, säger David Agerstig, vd på Lyran.

De som nu abonnerar Lyran för bröllop eller konferens kommer alltså inte behöva göra det som slutet sällskap med egen alkohol, utan nu kan Lyran stå för de rusdrycker som aftonens kolifej (gammalt ord för fest) eventuellt kräver.

"Kommer inte bli nattklubb"

Men bara för att man får servera starksprit till vargtimmen betyder inte att lyran kommer inte börja med högljudd dansmusik och groggdrinkar, försäkrar David Agerstig:

– Vi kommer inte bli nattklubb eller så, utan tanken är att man ska kunna ta sig ett glas vin eller en öl till sin räksmörgås.

Något som däremot kommer att få en ny image är glassbaren, som med nya öppettider (till 20–21 på kvällen) kommer fungera mer som bar och Lyrans bakficka.

Historiskt vattenhål

Det inte klart varken om eller när Lyran får sitt tillstånd, men om allt går enligt plan blir det i alla fall en sommargalopp på "Den svenska näktergalen" Jenny Linds favorithak:

– Inget är spikat idag, men tanken är att vi drar igång till maj. Det är inte lätt att få serveringstillstånd och det brukar ju ta ett tag med handläggningstiden. Men nu ligger vi bra till och tycker vi har koll på läget, säger David Agerstig.

Drick i historiskt sällskap

De här har druckit på Lyran (enligt konditoriets egen hemsida):

Jenny Lind, operasångerska

Gunnar Wennerberg, skald, politiker och ledamot i Svenska akademien

Carl Snoilsky, greve, diplomat, och ledamot i Svenska akademien

Carl David af Wirsén, poet och Svenska akademiens ständige sekreterare runt sekelskiftet

Kristina Nilsson, operasångerska och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien

Henrik Ibsen, norsk dramatiker och författare