Snart kan du bo i en ambassad – mitt i Stockholm

Mexikos gamla ambassadlokaler byggs om till lägenheter.

  • Publicerad 14:20, 12 jan 2017

På Grevgatan 3 på Östermalm huserade tidigare Mexikos ambassad på två av våningsplanen. Men i augusti flyttade ambassaden till Norrmalm och nu ska lokalerna, ett stenkast från Strandvägen, byggas om till lägenheter.

– Det är en liten ombyggnad som krävs. Det som saknas är egentligen bara kök och badrum så det är ingen stor byggverksamhet som kommer behövas, säger Olof Bröte, ordförande i bostadsrättsföreningen och själv boende på Grevgatan 3.

Konceptboendet sprider sig: Michel bor i svit med housemaid och egen doft

I bottenvåningen, och på våning 2, huserade tidigare Mexikos ambassad. Foto: Michael Toll

Totalt ska ambassadens yta på 335 kvadratmeter göras om till tre nya lägenheter. Anledningen till ombyggnationen är att fastigheten ombildades till en bostadsrättsförening. Men Mexikanska UD hade omfattande krav vid ombyggnationen, vilket inte gick att genomföra. Därför valde ambassaden att byta adress.

– Huset byggdes 1895 och vi kan inte ändra i fasader och bärande väggar, vilket mexikanska UD ville. Sådana här hus måste bevaras i befintligt skick, säger Olof Bröte.

NÄRA VATTEN. Grevgatan 3 ligger bara några sombreros ifrån vattnet och Strandvägen. Foto: Michael Toll

Exakt när lägenheterna står redo för inflyttning är i dagsläget inte klart. Men att det blir något speciellt att bo i en gammal ambassadlokal tror inte Bröte.

– Nej, det var nog häftigare för ambassaden att vara i det här huset, än det är att bo i deras före detta lokaler, säger han.

Stadsbyggnadsnämnden beviljade bygglovet våren 2016.

PAMPIGT. Entrén och foajén är vacker och välkomnande. Foto: Michael Toll