Gör ditt eget kvitto. I Design Lab S pop up-butik får kunderna själva trampa fram sitt eget kvitto, i det som "kanske är världens största kvittomaskin". Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Snart kan du köpa en riktig besvikelse i Skärholmen centrum

I morgon öppnar en lite annorlunda butik i Skärholmen. I sortimentet finns produkter som besvikelse, fred och planeten Jupiter. Och betala, det gör du inte med pengar.

  • Publicerad 17:23, 29 apr 2016

Öppnar imorgon

Imorgon, lördagen den 30 april, klockan 14-18, invigs Design Lab S pop up-store i Skärholmens centrum.

Därefter kommer det vara öppet förljande tider:

1 maj: stängt.
2 maj: kl. 15.00 – 18.00
3 maj: kl. 15.00 – 18.00
4 maj: kl. 15.00 – 18.00
5 maj: stängt.
6 maj: kl. 15.00 – 18.00

– Kanske har man bråkat med sin partner hela veckan, då kan man komma hit och köpa lite fred. Eller varför inte Jupiter?, säger Samir Alj Fält, konstnärlig ledare på Design Lab S.

Det är Design Lab S och elever från Lillholmsskolan som ligger bakom den nya pop up-butiken som öppnar i Skärholmen centrum imorgon, och förberedelserna pågår för fullt när Södra Sidan hälsar på. Men är du ute efter kläder eller skor kommer du bli besviken.

– Allt började med att vi fick access till den här lokalen och inte kom på vad vi skulle kunna sälja. Så vår frågeställning blev: finns det något som inte går att sälja? Och i så fall, hur betalar man för det? Och hur ser kassaapparaten ut? Och kvittot?, säger Samir Alj Fält.

Tillsammans med Lillholmsskolans elever har de kommit fram till ett sortiment bestående av saker som fred, besvikelse, planeten Jupiter och naturen. Impulsiva associationer har lett fram till formen av "produkterna". Och betala, det får man göra med något annat än pengar – en hemlighet, en idé eller en känsla är några av priserna kunderna får lägga i den specialdesignade kassamaskinen.

– Vi kommer erbjuda produkter inget köpcentrum i hela världen kan erbjuda. Och på ett sätt blir det ett test av nutiden – vad är människor mest i behov av?, säger Samir Alj Fält.

Men varför skulle någon vilja köpa en besvikelse?

– Människor köper så mycket konstiga saker hela tiden, och många är beredda att köpa vad som helst. Och ofta blir de besvikna efteråt. Här vet man det från första början, vi håller det vi lovar, säger Alicia Donat, verksamhetsledare på Design Lab S.

Design Lab S har även varit i kontakt med Skatteverket, för att kunna deklarera butikens inkomster. Men hur deklarerar man egentligen en hemlighet?

– Vi får se, bara det kommer bli en intressant följetong. Och vi räknar med att det kommer uppstå en hel del spännande möten och andra saker under veckan. Även om det vi gör verkar knäppt så gör vi det på riktigt, vi går all-in. Och då kanske vi råkar ifrågasätta hela samhället, säger Samir Alj Fält.

Vi har testat butiken – se videon här:

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.