Fyndplats. Loppisbossarna Emma Perning och Maria Wiberg tar loppisen till Karlaplan. Foto: Emelie Nyman

Snart kan du loppisfynda på Karlaplan

Rensat förrådet i sommar och vill bli av med grejerna? Eller sugen på att fynda bland andras avlagda prylar? På lördag är det premiär för loppisfesten Karlaloppis.

  • Publicerad 15:31, 1 aug 2016

I den runda allén runt Karlaplans fontän kommer ett 70-tal försäljare, under åtta kommande lördagar, duka upp prylar som de vill bli av med – och prylar som du kanske kan göra värsta fyndet bland.

Det är Stockholmsmarknader, med "loppisbossarna" Maria Wiberg och Emma Perning, som står bakom arrangemanget. I elva år har de anordnat loppisar i Stockholmsregionen – men det här är den första på Östermalm.

– Karlaplan är en trevlig plats där en massa folk rör sig. Det är stort och rymligt, men ändå gemytligt. Det känns lite franskt med rundeln och träden runtom, det är bara försäljare som fattas, säger Maria Wiberg.

Tidigare somrar har Stockholmsmarknader anordnat loppisen på Blasieholmstorg. Men i år sker en ombyggnad på platsen, varpå loppisbossarna ville hitta en ny plats. Det var då de kom att tänka på Karlaplan.

– Vi har sneglat på den här platsen ett tag, säger Emma Perning.

Poppis med loppis

Det kostar 200 kronor att hyra en försäljningsplats och föranmälan måste göras på Stockholmsmarknaders hemsida. Men Karlaloppisen är poppis redan innan den har börjat – platserna till premiären den 6 augusti är redan fullbokade.

Loppisbossarna Maria och Emma hoppas att loppisen på Karlaplan kommer att bli ett återkommande arrangemang.

– Om bara Stockholms stad är på så, och nu har de ju utrett att det funkar, säger Emma Perning.

Vilka är era egna bästa loppisfynd?

– Jag är en sådan som mest köper trasiga saker, jag faller för det charmiga. Roliga böcker och boktitlar är jag svag för. Men det är inget ekonomisk värde i det jag köper, det är mer ett kuriosa-värde, säger Maria Wiberg.

Men Emma Perning visar att det går att göra ordentliga affärer av loppisfynd.

– När jag pluggade köpte jag mycket och sålde vidare på Tradera. Bland annat hade jag ett lager av hyllremsor. Jag köpte dem för 3 kronor styck och sålde dem för 60 kronor styck. Det blev ganska mycket pengar, säger hon.