Dom. Striden om felbygge eller ej har pågått sedan 2014. Nu ser den ut att få ett slut. Foto: Roffe Andersson

Snart kan strid om byggmiss vid kommunhuset vara över

Under mer än ett års tid har kommunhusets entré prytts av en byggställning. Allt grundar sig i en dom mot arkitektfirman som byggde guldhuset vid torget. Snart kan striden vara slut.

  • Publicerad 13:32, 10 mar 2020

Ställningen vid entrén till kommunhuset gör att huset ser ut något som en byggarbetsplats. Men här har inga byggarbetet pågått på flera år. Orsaken till ställningen grundar sig snarare i en felkonstruktion.

– Såklart vill vi inte att den ska sitta uppe, säger Jenny Gibson, fastighetschef på Täby kommun.

TäbyDirekt har tidigare skrivit om att Täby kommun är i en rättstvist med skaparna av guldhuset, arkitektfirman White.

Kommunen hävdar att det är fel i konstruktionen på själva huset och har själva rättat till en del mindre problem. Ett av de problem som lyfts fram är de gulfärgade lamellerna. Enligt kommunen kan det samlas snö och is där vilket riskerar att ramla ner på förbipasserande och de som använder entrén.

Stämde varandra

Problemet har pågått sedan 2014, då White stämde kommunen efter att de inte fått sina fakturor betalda. Men kommunen menade att de inte behövde betala på grund av att huset är felkonstruerat, och mötte stämningen efter ett år.

Domen kom 2017 och slår fast att White arkitekter ska betala drygt 4,3 miljoner kronor till kommunen samt betala kommunens rättegångskostnaderna på 2,7 miljoner kronor. Vilket arkitektfirman i sin tur överklagade.

– Vi kan inte göra mycket annat än att vänta på hovrättens dom, Jenny Gibson.

I mars väntas beslut från hovrätten komma. Men byggställningen kommer vara kvar tills eventuella åtgärder har genomförts. Jenny Gibson håller med om att ställningen inte är snygg.

– Men säkerheten går alltid först, det gör den även i det här fallet, säger hon.

Kommunen hoppas nu att problemet kan lösa sig, men domen kan komma att överklagas igen. Problemet har varit kostsamt för kommunen.

– Kommunen har haft kostnader för snörasskydden vid husets entré och vi har yrkat på ersättning för dessa kostnader inom ramen för den pågående processen, säger hon.

Skydd. Kommunen har försökt piffa upp ställningen vid entrén med ljus och planteringslådor. . Foto: Maria Svensson

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt