Skiss över hur väggen är tänkt att se ut. Foto: Illustration: Lars Höglund/Butong

Snart kan Ursviksbor plocka jordgubbar vid sopsugen

Sopsugsbyggnaden på Gamla Enköpingsvägen i Ursvik ska få en ny grönskande vägg med ätbar växtlighet i form av bär, lök och kryddor.

  • Publicerad 14:40, 8 maj 2020

För att den ska vara helt täckt av växtlighet krävs det 10 000 plantor

Sundbybergs Avfall och Vatten skulle haft grönska längs med ena väggen på sopsugsfastigheten i Ursvik sedan 2014. Första konstruktionen förblev dock inte grönskande. Nu inleds arbetet med en ny vägg som blir 25 meter lång och 12 meter hög.

Väggen ska bestå av bland annat jordgubbar, smultron och smulgubbe, men även av gräslök, citronmeliss, oregano och så vidare.

– Längs hela vägen ska det finnas en långbänk där man kan sitta. Barnen kan plocka sina jordgubbar, eller smultron. Det kommer inte att finnas mängder, vi har väl 40-60 plantor med bär bland annat, säger projektledaren Fredrik Nilsson.

Vertikal sommaräng

Totalt handlar det om 10 000 plantor och för att ge en bild talar Fredrik Nilsson om biologisk mångfald i en ”vertikal sommaräng”.

– För att den ska vara helt täckt av växtlighet krävs det 10 000 plantor, utvecklar han.

Den tidigare väggen revs för ett par veckor sedan och det har gjorts en besiktning av huskroppen så att den inte tagit skada. Nu ska ett plastskick täcka husväggen och nästa vecka ska extraväggen byggas i kassetter, i vilka planteringarna är klara.

Fredrik Nilsson ser väggen som ett legobygge med stora klossar.

– Det finns annan teknik i dag än för bara några år sedan och det har blivit mode att bygga växtväggar. Vi ska ha ett färgspektra som håller från vår till höst, men även på vintern ska väggen vara fin och estetisk med vintergrönt, säger Fredrik Nilsson.

Växtväggen

Ska ha 67 arter som blommar mellan april och oktober.

Djur och insekter ska naturligt söka sig till hit. Annars kan det bli ett insektshotell.

Vattnas med lagrat regnvatten som fångas upp på taket.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43
Stockholm Direkt