Snart klubbas nya tvärbanan i Rissne

Tre tvärbanestationer kommer Sundbyberg att få 2021. Avtalen som behövs är tecknade och i januari klubbas Tvärbanans Kistagren genom Rissne.

  • Publicerad 16:00, 30 nov 2017

– Vi är glada att Sundbyberg har fått tre stationer. Två ska ligga i Ursvik, en vid bron mot Rinkeby, säger kommunens stadsbyggnadschef Regina Kevius.

Tvärbaneplanerna har dragits med förseningar. Nu är avtalen klara och pengarna finns – om det skulle försenas ytterligare beror det på överklaganden eller annat som kommunen eller landstinget inte råder över. Det menar finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M)

– Det är roligt för oss från landstinget att bidra med vår del. Ser en vårdcentral här som är vår egen. Kistagrenen kommer att innebära mycket för Sundbyberg och hela nordvästra Stockholm. Vi arbetar med att bygga ihop en region och tänka över kommungränserna, säger Irene Svenonius.

Sett till hela området som berörs av Kistagrenen kommer tvärbanan att skapa förutsättningar för byggandet av 16 000–17 000 bostäder.

Fram till år 2030 räknar Sundbybergs stad med att Rissne har ytterligare 3 000 bostäder. Tunnelbanestationen öppnade sommaren 1985.

– Att man en gång investerade mycket i tunnelbanenätet möjliggjorde att Rissne byggdes en gång i tiden, säger kommunstyrelsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M).

Att ta sig till Kista och Bromma blir lättare, såväl som att ta sig till pendeltåget i Helenelund och att byta till gröna tunnelbanelinjen. Driftssäkerheten förbättras med ännu ett trafikslag.

– Istället för att T-centralen blir omstigningsplats kommer det att finnas fler sätt att röra sig i länet, säger Mikael T. Eriksson.

Att resenärer byter mellan olika färdmedel gör dessutom att många kommer röra sig på Rissne torg.

Sundbybergs stad står för 13 procent av kostnaden för själva trafikanläggningen. Därutöver är det gator och cykelbanor som ska ledas om. Kommunen är glad för att landstinget väljer att göra en kollektivtrafiksatsning just här.

– När man har en ambition för bostadsbyggandet är det lättare för oss att göra vår del. Vi räknar i nytta för resenärerna, säger Irene Svenonius.

Bostadsbyggandet har fått ett uppsving i Ursvik nu, enligt Regina Kevius. Samtidigt har de som redan bor i Ursvik fått vänta på bättre kollektivtrafik och flera säger att de har bil av nödvändighet.

MER Trafikstart

Planen är att trafikstart
genom Sundbyberg sker 2021.

År 2023 ska tvärbanan
gå till Helenelund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27